Voliči jasně promluvili: Starostou Londýna se zřejmě stane muslim

06.05.2016 19:51

Až do první světové války byla Velká Británie klíčovou evropskou mocností a Londýn byl považován za hlavní město koloniálního světa, který občané království ovládali. Dnes se v tomto městě schyluje k zásadnímu zlomu. Starostou britské metropole se pravděpodobně stane labouristický politik a muslim Sadiq Khan.

Voliči jasně promluvili: Starostou Londýna se zřejmě stane muslim
Foto: pixabay.com
Popisek: Londýn

„Ve volbách londýnského starosty podle dosavadních výsledků vede kandidát opozičních labouristů Sadiq Khan, uvedla britská média. Deník The Telegraph píše, že 45letý Khan směřuje k jasnému vítězství nad svým rivalem z vládní Konzervativní strany, jímž je Zac Goldsmith. Khan by byl prvním muslimem v čele britské metropole. Propočty výsledků místních voleb jsou však poměrně složité, a tak vyhlášení vítěze zřejmě ještě nějakou dobu potrvá,“ píše ČTK

V tuto chvíli je sečteno asi 80 procent hlasů a labourista Khan jasně vede v poměru se 44 procenty hlasů ke 35 procentům Goldsmitha. Dosavadní konzervativní starosta Boris Johnson se rozhodl, že potřetí už o post nejmocnějšího muže ve městě usilovat nebude a raději se bude věnovat politické práci uvnitř Konzervativní strany.

Regionální volby se konají i v dalších částech ostrovního království a labouristům by vítězství v Londýně významně pomohlo, protože jinde ztráceli. Voleb v hlavním městě se podle odhadů BBC zúčastnilo 45 procent voličů, což je o sedm procent více než v roce 2012.

Khan BBC prozradil, že je teď nervózní, ale samotnou kampaň si velmi užíval a velmi rád mluvil s Londýňany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…