Vstup do války: Nejdřív se odmítne. Pak se o tom mluví. Potom se řve na ty, kdo nechtějí

29.05.2024 18:18 | Monitoring

Ekonom Pavel Šik rozebral na svém facebookovém profilu aktuální situaci kolem konfliktu na Ukrajině. Všímá si předloňských slov prezidenta Ruska Vladimira Putina, který uvedl, že když Západ dodá Ukrajině rakety dlouhého doletu, zaútočí na nové cíle. „Nyní je Ukrajina má a chce je použít na daleké cíle v Rusku. Kde budeme za rok?“ ptá se mimo jiné Šik.

Vstup do války: Nejdřív se odmítne. Pak se o tom mluví. Potom se řve na ty, kdo nechtějí
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

„Détente by mělo být to pravé slovo pro současnou situaci, ale místo toho zažíváme eskalaci. Každý, kdo správně čte mocenskou politiku v Evropě, z historie zná, že radikální změny nejprve navrhne některá strana nebo strany, aby je ostatní političtí představitelé odmítli. Také se to v češtině nazývá balónky nebo sondy veřejného mínění, ale není to to samé. Zatímco po balónku se dle reakcí vyhodnotí, zda politickou akci spustit, nebo ne, zmíněné návrhy se po první ‚iniciaci‘ začnou objevovat v novinových článcích a v komentářích politických lídrů, kde se z prvního odsouzení pomalu dostávají do neutrality, aby pak skončily u přijetí a přišla dehonestace těch, kteří jsou stále proti,“ poznamenává Pavel Šik.

„Krok za krokem se blížíme velké válce v Evropě a díky únavě už ani neslyšíme varovné signály. Zcela mimo realitu je náš premiér, který si k sobě zve štěkací psy Evropské unie. Jak jsme se mohli dozvědět, navštívil ho polský prezident Andrzej Duda, dánská premiérka Mette Fredetiksenová, nizozemský (ještě chvíli) premiér Mark Rutte či lotyšská předsedkyně vlády Evika Siliňová a nějací ‚anonymní‘ zástupci USA. Fiala ještě před setkáním podpořil ‚iniciaci‘ generálního tajemníka Stoltenberga, že by Západ měl umožnit Ukrajině zasahovat západními zbraněmi legitimní vojenské cíle na ruském území,“ dodává.

„Jasně, z logiky věci, když spolu dva státy válčí, je divné, když jeden jako agresor může zasahovat území napadeného, a druhý, napadený, by se měl nějak omezovat v napadání území agresora. Jenže je zde háček, který nám jak Stoltenberg, tak Fiala i ostatní zamlčují. Nejedná se o drony nebo Himarsy jako doposud, které Ukrajina již na Rusko standardně pálí. Jedná se o střely dlouhého doletu dodané západními mocnostmi. A na to, aby Ukrajina mohla zaměřit nějaký cíl v gigantickém Rusku, například ten radar proti střelám v Orenburské oblasti, který se jí pomocí dronu údajně podařilo poškodit a který stojí ca 2 tisíce kilometrů od Kyjeva, je potřeba velmi přesné navádění, tj. jsou k tomu potřeba západní specialisté, kteří systém umějí ovládat a mají k tomu takové prostředky, jako například vojenské satelity. Nebuďme naivní a nemysleme si, že takové rakety se řídí pouze standardním GPS satelitem, podle kterého jezdíme po Česku. A ty prostředky Ukrajina nemá. Docela dobře to zapadá do všech těch diskusí o západních vojenských specialistech na Ukrajině, kteří tam prý vůbec nejsou, pár dny starého oficiálního pozvání francouzským vojákům nebo těm základnám CIA na Ukrajině, které tam nejdříve nebyly, abychom se v únoru dozvěděli, že je jich tam celkem 12 podél ruské hranice, a to už celých 10 let. Že nám o tom nikdo neřekl? On nám taky nikdo neřekl, k čemu jsou ve schváleném balíčku USA na pomoc Ukrajině ty 3,3 miliardy USD pro americké zpravodajské operace. Slušná suma. A za těch skoro 26 miliard USD v balíčku se dá pořídit poměrně hodně raket dlouhého doletu,“ zmínil dále Šik.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Vanda Efnerová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Nyní vychází najevo jaké domácí úkoly, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusepedros491 , 29.05.2024 20:05:59
dostal protektorátní předseda vlády Fiala při své návštěvě sidla CIA v Langley v USA. Sestavit koalici z těch největších užitečných politických idiotů kteří jsou ochotni jít do přímé války s Ruskem i za cenu toho že jejich země na to mohou tvrdě doplatit odvetnými Ruskými údery. Rusofobní psychopat Fiala je obrovské bezpečnostní riziko pro naší zemi dostal už přímé varování od Putina ale moc ho to nevzrušuje.

|  12 |  0

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…