Výbuch nemocnice v Gaze od zapomenuté rakety Hamásu? Generál Šedivý by tomu klidně věřil

18.10.2023 22:31 | Monitoring

Vyjádření Izraele ohledně výbuchu nemocnice v Gaze beru jako pravdivé, uvedl pro CNN Prima NEWS bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Bez civilních obětí se válka mezi Izraelem a Hamásem vést nedá. Českým občanům v Libanonu, které Ministerstvo zahraničí vyzvalo k opuštění země, hrozí podle Šedivého nebezpečí.

Výbuch nemocnice v Gaze od zapomenuté rakety Hamásu? Generál Šedivý by tomu klidně věřil
Foto: Cevro Institut
Popisek: Generál Jiří Šedivý

Hostem ve studiu CNN Prima NEWS byl bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý. Moderátorka zpráv zmínila, že i když Izrael uvedl, že za výbuchem v nemocnici v Gaze, při níž zemřelo téměř 500 osob, stojí vadná raketa Hamásu, pořád Izrael zůstává jednou ze stran celého konfliktu, a vyšetřování tak nemusí být nezávislé.

Bývalý náčelník důrazně prohlásil, že vyjádření Izraele k situaci vnímá jako pravdivé. „Výhoda Izraele spočívá v tom, že má skutečně velmi detailní přehled o tom, co se děje v a nad územím Gazy. Takže vypálené rakety a výstřely většího kalibru jsou detekovatelné. To znamená, že to, co se odehrálo v minulém dni v Pásmu Gazy, Izraelci moc dobře viděli a mají o tom přehled. Jejich vysvětlení beru jako pravdivé,“ uvedl Šedivý.

Válka mezi Hamásem a Izraelem se bez civilních obětí podle jeho názoru vést nedá. Je to dáno i infrastrukturou Gazy. „Je asi velmi těžké si představovat, že dojde k nějakým bojovým aktivitám, při kterých nebudou zasaženi i civilisté. V tomto případě si myslím, že to, že by tam byly jen vojenské aktivity, které budou separované od civilních oblastí a obyvatel, nelze předpokládat,“ řekl Šedivý.

Podpora ze strany Evropy je stabilní, nebezpečí ztráty podpory se Šedivý bojí na Středním východě u států, jako je Saúdská Arábie nebo Egypt či Jordánsko.

Moderátorka připomněla, že mluvčí izraelské armády v úterý oznámil přípravu další fáze války a upozornil, že se nemusí jednat pouze o pozemní operaci. Bývalý náčelník Šedivý ovšem tvrdí, že jiná zásadní možnost než pozemní operace neexistuje. „Na to, aby Izrael splnil cíl, který mu byl dán, tedy likvidovat teroristickou organizaci Hamás, tak budou muset izraelští vojáci vstoupit na území Gazy,“ řekl Šedivý s tím, že úplná bezpozemní operace nepřipadá v úvahu.

Čeští občané v Libanonu byli Ministerstvem zahraničí vyzváni ke zvážení opuštění země. V Libanonu by jim mohlo hrozit nebezpečí, podle Šedivého jen kvůli jejich identitě Evropanů. „Radikálové Evropany nerozlišují, je jim jedno, jestli jde o Čecha nebo Němce. Pro ně jsou oba spojenci Izraele, a tak je mohou napadnout. A to slovně, fyzicky, ale i likvidačně,“ upozornil Šedivý.

Po výbuchu v nemocnici v Gaze zemřelo údajně téměř 500 lidí. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gazy uvedl, že za náletem stojí Izrael, a obvinil ho z „masakru“ v nemocnici. Izrael oproti tomu tvrdí, že výbuch způsobili „barbarští teroristé“, nikoli izraelská armáda. Útok se odehrál během jedenáctidenního intenzivního izraelského bombardování Gazy, informovala agentura Reuters.

Mluvčí izraelské armády, kontradmirál Daniel Hagari, uvedl, že v době útoku kolem nemocnice proletěly rakety vypálené palestinskou militantní skupinou Islámský džihád. Další mluvčí armády, podplukovník Jonathan Conricus, pro CNN zmínil, že armáda zachytila rozhovor, ve kterém bojovníci přiznali chybnou střelbu.

Islámský džihád popřel, že by se na výbuchu v nemocnici podílel.

Prezident Spojených států amerických stojí za Izraelem. Prohlásil, že na základě informací, které viděl, se zdá, že výbuch v nemocnici byl důsledkem zbloudilé rakety vypálené „teroristickou skupinou“, čímž zopakoval to, co o situaci říká samotný Izrael. „Byl jsem hluboce zarmoucen a pobouřen včerejším výbuchem v nemocnici v Gaze a podle toho, co jsem viděl, to vypadá, že to udělal druhý tým, a ne vy,“ řekl Biden k premiérovi Izraele Benjaminu Netanjahuovi.

Vůdce Hamásu Ismail Haníja prohlásil, že odpovědnost nesou právě Spojené státy a že Washington poskytuje Izraeli „krytí pro jeho agresi“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

pan generál Šedivý papouškuje, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseaspan , 19.10.2023 10:35:04
názor proamerických a izraelských sil. Ve středu se Izrael přiznal, že raketu (JDAM) shodila izraelská stíhačka, ale jen na garáže u nemocnice. Je to už třetí změněná zpráva Izraele.

|  5 |  0

Další články z rubriky

„EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

14:05 „EU nikdy nebude na hranicích střílet,“ slíbil Rakušan. Ale narazil

„Migrační solidarita je falešná a ďábelská hodnota,“ vzkázal právník Robert Kotzian ministru vnitra …