Vypadněte. Po návštěvách z USA to v bývalém státu SSSR doutná. Bude „veselo“?

11.07.2016 12:51

Další zajímavá zpráva z nedávno ukončeného varšavského summitu NATO: moldavský ministr obrany Anatol Salaru požádal NATO o pomoc v otázce odstranění ruských vojenských jednotek z Podněstří, informuje ruská tisková agentura RIA Novosti s odkazem na zdroje v tiskové službě ministerstva obrany Moldávie.

Vypadněte. Po návštěvách z USA to v bývalém státu SSSR doutná. Bude „veselo“?
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Moldavsko

Anketa

Bojíte se útoku Ruska na některý ze států NATO?

3%
97%
hlasovalo: 11640 lidí

Ve svém proslovu na summitu NATO, který probíhal v polském hlavním městě 8. a 9. července, Salaru zmínil, že „přestože je Moldavsko z právního hlediska neutrálním státem, neznamená to, že není vystaveno určité formě ‚ne-vojenské‘ konfrontace“.

„Propaganda, ekonomická opatření, nezájem o řešení konfliktu v Podněstří a přítomnost ruských vojsk jsou pro nás neustálými zdroji obav,“ uvedl moldavský politik na summitu ve Varšavě.

„Žádáme vás o to, abyste podpořili naši iniciativu na transformaci vojenské mise v Podněstří v multinacionální civilní misi,“ uvedl Salaru. „Trváme rovněž na tom, aby Ruská federace dostála svým mezinárodním závazkům a stáhla svá vojska a vojenskou techniku z území Moldavska,“ dodal.

Šéf moldavského ministerstva obrany na summitu rovněž přišel s iniciativou na provedení vojenských cvičení jednotek NATO na teritoriu republiky Moldavsko v roce 2019. Podle jeho slov by se taková iniciativa měla stát „platformou pro navázání další spolupráce a vytvoření regionálního výcvikového centra“.

„Moldavská vláda udělá všechno, co bude potřeba k tomu, aby se stala spolehlivým partnerem Severoatlantické aliance,“ zmínil.

Od začátku letošního roku bylo v Moldavsku provedeno hned několik společných vojenských cvičení s vojsky americké armády. Země byla navštívena již 17 generály a admirály ze Spojených států, včetně generálem amerických ozbrojených sil v Evropě Benem Hodgesem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…