Vystrčil: Musíme se dohodnout. Času je málo

03.02.2021 13:27

Ústavní soud zrušil část volebního zákona. Je podle něj diskriminující v rozdělení na kraje a přepočet mandátů. Rozhodnutí platí pro letošní volby. Koalicím postačí ke vstupu do Sněmovny získat 5 procent. K rozhodnutí soudu se vyjádřil na tiskovém brífinku předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS).

Vystrčil: Musíme se dohodnout. Času je málo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Senátu Miloš Vystrčil

"Sám za sebe i za Senát jsem rád, že Ústavní soud svým rozhodnutím potvrdil svoji nezávislost, nenechal se ovlivnit ani dopisem pana prezidenta a rozhodl tak, jak si myslí, že to je správné. A nám samozřejmě nezbývá nic jiného, než to rozhodnutí respektovat. Na druhé straně musím říci, že by bylo velmi dobré, pokud by toto rozhodnutí přišlo dříve. Přesto my, jako představitelé a ochránci ústavnosti a stability, nyní jsme připraveni udělat všechno pro to, abychom co nejdříve našli řešení a upravili volební zákon takovým způsobem, jak zní výrok Ústavního soudu, a aby tedy potom volby do Poslanecké sněmovny mohly proběhnout naprosto v pořádku a nedošlo k žádným problémům. Za tím účelem jsme již podnikli první kroky a po domluvě s panem prvním místopředsedou a následně po mých telefonických hovorech s naprostou většinou předsedů senátorských klubů, bohužel se mi nepodařilo se dovolat panu předsedovi Poslanecké sněmovny Radku Vondráčkovi, jsme se dohodli, že budu iniciovat schůzku všech předsedů poslaneckých a senátorských klubů za tím účelem, abychom si řekli, jakým způsobem si politická reprezentace České republiky, obě dvě komory představují, že bychom mohli upravit volební zákon, aby mohl být přijat co možná nejdříve a aby maximálně vyhověl výroku Ústavního soudu," uvedl úvodem Vystrčil. Očekává, že schůzka proběhne co možná nejdříve. 

Anketa

Měl by být ministr Blatný odvolán?

16%
30%
hlasovalo: 10488 lidí

"Zároveň jsem také zaregistroval, že obdobnou aktivitu na úrovni předsedů politických stran začíná vyvíjet ministr vnitra Hamáček. Já sám za sebe musím říct, že jsem přesvědčen, že volební zákon je výsostnou věcí, kterou musí rozhodovat komory, a že je důležité, aby se komory sešly a aby se sešli jejich zástupci a následně řekli, jakým směrem se budeme ubírat a potom je na ministerstvu vnitra, případně i na ministrovi vnitra, aby případně vládní předlohu tohoto zákona připravili a samozřejmě nic nevylučuje, aby jednali i předsedové politických stran. To té věci může jedině pomoci," sdělil dále Vystrčil.

"Co se týká vlastního výroku Ústavního soudu, tak došlo jednak ke zrušení toho přepočtu a určování počtu hlasů v jednotlivých volebních obvodech. A potom bylo zrušeno aditivní kvórum. Co se týká zrušení aditivního kvóra pro koalice, tam já vlastně z toho rozhodnutí Ústavního soudu čtu i nepřímý vzkaz toho, že za politickou stranu je potřeba v případě voleb do Poslanecké sněmovny, kdy kandidují koalice, vnímat tu stranu, vlastně tu volební stranu. A že celá ta volební strana je jedinou stranou, která by potom také měla být vnímána jako vítěz voleb, jako celek a nikoliv, že by potom třeba někdo mohl uvažovat o tom, že je potřeba jet nazpátek po proběhnutí voleb, zase nazpátek dělit na jednotlivé strany a jejich výsledky," podotkl.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

"Co se týká přepočtu použití takzvaného d'Hondta, tak tam jste si asi všimli, že Ústavní soud nezrušil volební kraje a nabízí se hned několik možností, jakým způsobem se tedy se vzniklou situací vypořádat. Jak možnost minimalistická, tak možnost nějaká maximalistická. Já si myslím, že právě by bylo dobré, abychom se co nejdříve poradili, kterou cestou se vydáme, aby nedošlo k tomu, protože volební zákon je zákon, který je obsažen v článku 40 Ústavy, nedošlo k tomu, že si navzájem potom Senát a Sněmovna budeme vyměňovat tento zákon tak dlouho, než se neshodneme, protože toho času je opravdu málo," dodal.

Závěrem deklaroval za Senát, že je připraven jednat okamžitě. "Jsme připraveni udělat maximum pro to, aby ten volební zákon, upravený volební zákon, byl spravedlivým, objektivním a dobrým zákonem. Jsme připraveni tak činit, řekl bych, relativně velmi objektivně, protože přímo se nás tento volební zákon jako senátorů netýká. A věříme, že stejným způsobem k tomu přistoupí i poslanci," uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…