Z ČSSD přichází informace, jak to může být s BIS a Koudelkou

07.08.2021 13:20

Premiér Andrej Babiš dosud nerozhodl, zda plukovníkovi Michalu Koudelkovi prodlouží mandát o druhých pět let. Rozhodnutí je přitom jen a pouze na vládě. Prezident Miloš Zeman, který proces výběru šéfa BIS podle zákona ovlivňovat nemůže, dává najevo, že by si přál Koudelkův konec. A Babiš váhá. Z ČSSD unikla informace, co by mohlo přijít teď.

Z ČSSD přichází informace, jak to může být s BIS a Koudelkou
Foto: archiv
Popisek: Michal Koudelka, ředitel Bezpečnostní informační služby

Tanec kolem plukovníka Michala Koudelky. Tak by se dala nazvat situace, v níž jde o to, jestli bude Koudelka ve funkci šéfa BIS i po 15. srpnu, nebo jeho roli zastane někdo jiný, např. jeho zástupce Jan Pavlíček. Prezident Miloš Zeman opakovaně Koudelku kritizoval a není tajemstvím, že by uvítal Koudelkův konec. Většina bezpečnostních expertů naproti tomu Koudelkovu práci oceňuje. Oceňují ho také kolegové v zahraničí – americká CIA či kolegové z Izraele.

Sobotní MF Dnes upozorňuje, že pokud by se do čela BIS dostal již zmíněný Jan Pavlíček, došlo by k tomu, že by BIS vedl člověk blízký jejímu předchozímu řediteli Jiřímu Langovi. Pavlíček je u tajné služby řadu let, a to i navzdory tomu, že nemá patřičné vysokoškolské vzdělání. Zůstal u tajné služby na výjimku jako nepostradatelný pracovník.

„Podle politiků z ČSSD je pravděpodobná varianta, že současná vláda kolem jmenování šéfa BIS nepodnikne nic a výběr nechá na vládě, která vzejde z podzimních voleb. Mimochodem, podobný postup zvažoval premiér Babiš také ohledně jmenování nejvyššího státního zástupce. Nakonec však ministryně spravedlnosti Marie Benešová jmenování Igora Stříže prosadila,“ uvedl k tématu deník.

Obě opoziční koalice – SPOLU, tedy ODS, lidovci a TOP 09, i koalice STAN a Pirátů – volají po tom, aby Koudelka pokračoval v úřadu dalších pět let. Předseda STAN Vít Rakušan obvinil Babiše, že by jako premiér země měl vydat jasné rozhodnutí, protože je to jeho úkol, ale on se zdráhá to udělat.

Psali jsme: Hukot ve Sněmovně: Srab Babiš. Když se může ukázat jako státník, tak couvne

„To, co předvádí pan premiér Babiš, je licoměrnost, nedostatek státnickosti, a já se nebojím říci, že v tuto chvíli se pan premiér Andrej Babiš chová jako srab,“ vypálil Rakušan s tím, že Babiš ustupuje tlaku prezidenta Miloše Zemana, přičemž není zcela jasné, proč je Koudelka Zemanovi a jeho spolupracovníkům tak nepohodlný.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

8:04 Rusové jedou dál. Rychleji, rychleji. Přiznáno a zdůvodněno

Rusové na Ukrajině dál postupují. Prý je to i kvůli tomu, že nejvyšší vojenský velitel ukrajinské ar…