Z toho mít Babiš se Zemanem radost nebudou, do vedení ČSSD mají našlápnuto jejich kritici

22.02.2018 10:40

Časy, kdy měla sociální demokracie jednobarevné vedení, jsou dávno pryč. Premiér v demisi Andrej Babiš a současný prezident Miloš Zeman asi nebudou mít radost z toho, kdo má před pokračováním sjezdu sociální demokracie do jejího vedení našlápnuto, jedná se totiž o politiky, kteří mají zcela odlišné názory od těch jejich.

Z toho mít Babiš se Zemanem radost nebudou, do vedení ČSSD mají našlápnuto jejich kritici
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Jiří Zimola.

Jakou podobu bude složení nakonec mít ovlivní i nově zvolený tandem předsedy ČSSD Jana Hamáčka a prvního místopředsedy Jiřího Zimoly. Na pozici místopředsedů podle informací Práva usednou nejspíše pardubický hetjman Martin Netolický, radní Vysočiny Jana Fialová, nebo olomoucký primátor a poslanec Antonín Staněk. Podporu jim prý má zajistit dohoda mezi krajskými organizacemi.

Shoda podle informací Práva však zatím není na dalších dvou jménech místopředsedů. „Máme s předsedou půldruhého měsíce na to, abychom se dohodli na složení celého týmu. Je správné, abychom si o něj delegátům řekli a nečekali apaticky, koho zvolí,“ uvedl Právu Zimola.

„Sociální demokracie má v čele dva lidi, kterým věřím; pokud si myslí, že bych měl být součástí týmu, budu rád, ale záleží na delegátech sjezdu,“ řekl Martin Netolický, který má s oběma politiky velmi dobré vztahy. Sám je však podle novin vůči ANO a Babišovi mnohem přísnější než Zimola a Hamáček. Dále Netolický uvedl, že se neobává toho, že by mu špatné vztahy se Zemanem mohly ve volbě místopředsedy uškodit.

Podle slov Netolického je sice v ČSSD skupina lidí, kteří Zemana vnímají jako svého guru, ale jeho proslov na sjezdu podle něj nemohl nikoho ve straně oslovit. „Mluvil jako velvyslanec ANO, až jsem si říkal, zda není jeho členem,“ popsal Netolický.

Antonín Staněk, který neuspěl ve volbě předsedy ČSSD, se nyní uchází o post řadového místopředsedy. Ještě před sjezdem říkal, že ČSSD musí trvat na podmínce, že obviněný člověk nesmí sedět ve vládě. „Vedení by také mělo být co nejbarvitější. Nesmí se opakovat, aby představitelé rozdílných názorů byli vedením strany upozaděni,“ zdůraznil.

Otočit směr ČSSD, alespoň co se týká inkluze, by chtěla zase radní Vysočiny pro oblast školství, která by se podle krajských dohod prý měla stát místopředsedkyní ČSSD. Stejně jako Netolický Fialová trvá na tom, že ČSSD by neměla ustupovat z podmínky, že Babiš nesmí sedět ve vládě. A kritická je na rozdíl od Hamáčka a Zimoly i k prezidentovi. „Mám k němu výhrady, ale jako prezidenta ho respektuji,“ uvedla Právu.

Podle Fialové odlišné názory nového vedení nemusejí být problém, napak. Důležité podle ní je hlavně to, aby navenek vystupovali jednotně. Mezi místopředsedy, jak je zvykem, by měl usednout i nějaký Moravan. Podle Práva se uvažuje o brněnském exprimátorovi Romanu Onderkovi či poslanci a primátorovi Karviné Tomáši Hanzelovi. Onderka i Hanzel jsou vůči Babišovi také mnohem ostřejší než Hamáček se Zimolou.

„Co se týká možného vládního angažmá, má ČSSD pouze dvě možnosti, opozice, nebo účast bez trestně stíhané osoby,“ řekl jasně. Hanzel si ještě před sjezdem stěžoval na to, jaké mají někteří sociální demokraté nadšení pro vstup do vlády, která se k jejich lidem nechová dobře. Nyní se ale ve svých výrocích drží zpátky. „Co se týká vlády, je to na Zimolovi a Hamáčkovi, až s něčím přijdou, tak to budu komentovat,“ uzavřel. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…