Z úst premiéra Babiše zazněla rázná odpověď, kterou si přečtete jen u nás. Jde o návrh Žít Brno přijmout v ČR uprchlíky

23.07.2018 11:50

Hnutí Žít Brno ústy náměstka brněnského primátora Matěje Hollana navrhuje, aby Brno přijalo několik desítek imigrantů z Itálie, pokud se na tom dohodne česká a italská vláda. Přijmout další desítky migrantů dle něj nikomu neublíží a můžeme tím prý ukázat solidaritu s ostatními zeměmi. K věci se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil i premiér Andrej Babiš.

Z úst premiéra Babiše zazněla rázná odpověď, kterou si přečtete jen u nás. Jde o návrh Žít Brno přijmout v ČR uprchlíky
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

Hollan podle ČTK uvedl, že už dnes v Brně žije přes 2 000 lidí z islámských zemí a 1 000 arabsky hovořících. „Přijmout další desítky migrantů nikomu neublíží. Můžeme tím prokázat solidaritu s ostatními zeměmi. Nevyzýváme k přijímání desetitisíců migrantů, to už by bylo těžké,“ uvedl Hollan.

Anketa

Jak hodnotíte svou osobní ekonomickou situaci?

36%
40%
17%
hlasovalo: 8670 lidí

„Pan Hollan se snaží jenom získat laciné body a ukázat falešnou solidaritu. Česká vláda se s italskou vládou na přerozdělení uprchlíků domlouvat nebude. Máme jasnou strategii a postupujeme společně se všemi zeměmi V4. Migrační politika se nedělá tak, že jednou ráno vstaneme a řekneme si, že přijmeme nějaké uprchlíky, jak si to představuje pan Hollan. Žádné uprchlíky Česká republika přijímat nebude. Říkáme to jasně a dlouhodobě. Takové řešení by opět jenom povzbudilo pašeráky, kterým bychom dali signál, že si nelegální migranty v Evropě zas a zas rozdělíme. Musíme jim naopak jasně vzkázat, že nelegální migraci Evropa neakceptuje. Je nutné konecně začít bránit aktivně nelegální migraci a pomáhat migrantům v zemích, ze kterých odcházejí, aby se na cestu vůbec nevydali,“ odpověděl Babiš ParlamentnímListům.cz na dotaz, co si myslí o návrhu hnutí Žít Brno.

Dopisy

Podle Hollana nehrozí, že by se přijetím těchto lidí strhla přijímací vlna. „Česká republika má dobrou azylovou politiku. Ti lidé musejí projít řízením, takže nehrozí, že sem budou proudit desítky tisíc,“ řekl Hollan.

V Brně působí i úředníci a pracovníci neziskového sektoru, kteří jsou podle Žít Brno schopní uprchlíkům pomoci. Brno prý chystá i strategii pro integraci cizinců, která má pomoci řešit jejich život, bydlení i práci. V Brně tvoří koalici hnutí ANO, Žít Brno, KDU-ČSL, TOP 09 a Strana zelených. 

Žít Brno informovalo, že pošle dopis premiérům Itálie Guiseppemu Contemu i ČR Andreji Babišovi. Babiš o víkendu již italskou žádost o pomoc se 450 migranty, kteří byli na palubě rybářské lodi, odkud je převzala plavidla unijní agentury Frontex a italské finanční stráže, odmítl. Conte mu pak poslal dopis, ve kterém ho zve na návštěvu Itálie. Český premiér s ním bude jednat, termín schůzky premiéři hledají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…