Záchrana Credit Suisse v neděli večer. Hrozil průšvih, který by dopadl i na nás

19.03.2023 21:25

Největší švýcarská banka UBS se rozhodla převzít tamní druhou největší banku Credit Suisse, která se potýkala vlivem skandálů a manažerských chyb se ztrátou důvěry akcionářů a svých klientů a začalo se o ní hovořit jako o hrozbě pro finanční systém. Jelikož bance nepomohla ani nedávná půjčka ve výši až 50 miliard švýcarských franků od švýcarské národní banky, nebyla již jiná možnost na její záchranu ani podle švýcarského prezidenta Alaina Berseta. Ekonom Lukáš Kovanda poukázal, že cena za níž UBS Credit Suisse převezme, je více než 20 krát menší, než kolik činila tržní hodnota Credit Suisse v roce 2007.

Záchrana Credit Suisse v neděli večer. Hrozil průšvih, který by dopadl i na nás
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

Anketa

Měla by být Markéta Pekarová Adamová odvolána z funkce předsedkyně Sněmovny?

98%
2%
hlasovalo: 38685 lidí
Trhy v minulém týdnu zažívaly turbulentní období poklesů a růstů, které způsobily problémy části bank ve Spojených státech, jež byly největším bankovním kolapsem od pádu Lehman Brothers v roce 2008. Pád Sillicon Valley Bank (SVB), půjčující peníze převážně začínajícím technologickým společnostem, a poté i americké Signature Bank uvrhl světlo i na evropské banky a švýcarská Credit Suisse, o jejichž problémech se spekuluje již několik měsíců, se na akciovém trhu za jeden den propadla až o 24 %.

Credit Suisse, z níž v posledních dnech vyplouvaly dosti varovné zprávy, zatímco se již topila ve ztrátě důvěry kvůli svým předchozím skandálům, se dostala do takové situace, kdy již nebyla zachranitelná bez pomoci jiné banky i podle švýcarského prezidenta Alaina Berseta. Ztráta důvěry už dle něj byla tak silná, že by Credit Suisse bez převzetí nepřežila. „Nekontrolovaný pád Credit Suisse by vedl k nedozírným důsledkům pro zemi i mezinárodní finanční systém,“ cituje jej Le Monde.

Slova o řešení potvrdila také švýcarská centrální banka. „Převzetím Credit Suisse bankou UBS jsme nalezli řešení, které zajistí finanční stabilitu a ochrání švýcarskou ekonomiku v této výjimečné situaci,“ uvedla tamní centrální banka podle NBC news.

Server CNBC uvádí, že podle podmínek transakce obdrží akcionáři Credit Suisse 1 akcii UBS za každých 22,48 akcie Credit Suisse, které vlastní. UBS pak na koupi vynaloží 3 miliardy švýcarských franků, tedy téměř 77 a půl miliardy korun.

Švýcarská národní banka dle serveru přislíbila na podporu převzetí úvěr ve výši až 100 miliard švýcarských franků a švýcarská vláda pak poskytla záruku na převzetí ztrát až do výše 9 miliard švýcarských franků z určitých aktiv nad předem stanovenou hranici, aby se dle vládního prohlášení „snížila jakákoli rizika pro UBS“.

Podpora pro převzetí Credit Suisse není jedinou pomocí centrální banky, ta totiž již minulý týden bance poskytla půjčku ve výši až 50 miliard švýcarských franků ve snaze zastavit propad a obnovit v ní důvěru, to se však ani přesto nepodařilo.

Čeští ekonomové varovali, že pokud by podobně velká banka jako Credit Suisse padla, tak by to mělo přímý důsledek i na český trh. Hlavní ekonom Roklen Pavel Peterka pro CNN Prima News takovou možnost označil za „obrovský problém, který by na český trh dolehl“. 

„Pokud by velká banka padla, tak uvidíme pokles cen akcií i u dalších finančních ústavů. Následně by ECB přišla s úpravou základních úrokových sazeb. Jinými slovy, tempo poklesu inflace by se znatelně zpomalilo. Zdražování bychom zde měli delší dobu,“ tvrdil Peterka.

Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda pro CNN Prima News rovněž připomněl, že akcie padaly také u francouzské skupiny Société Générale, která je matkou Komerční banky. Podobně na tom byly i cenné papíry belgické KBC, jež má na českém trhu ČSOB.

Na svém twitterovém účtu také připomenul, že ještě v roce 2007 činila tržní hodnota Credit Suisse až kolem 1800 miliard korun. „Nebývalý úpadek,“ komentoval to, že se hovořilo i o odkupu banky za v přepočtu 23 miliard korun. Nakonec ji UBS odkoupí za v přepočtu téměř 77 a půl miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…