Zakázané a výbušné VIDEO z Ruska: To si to někdo žije...

20.07.2016 13:47

Zakladatel Fondu pro boj s korupcí a snad hlavní tvář opozice současného Ruska Alexej Navalnyj se v minulém roce pustil do zřejmě svého životního díla. On a jeho tým se v souvislosti s otevřením nového luxusního hotelu v Řecku pustil do případu, který zahrnoval vyšetřování v Řecku, Švýcarsku a mnoha oblastech Ruska. Po prostudování tisíců dokumentů a mnoha měsících práce Fond pro boj s korupcí zveřejnil dokumentární film, který odhaluje napojení syna generálního prokurátora Ruska Artjoma Čajky na organizovaný zločin.

Zakázané a výbušné VIDEO z Ruska: To si to někdo žije...
Foto: archív Vaše Věc
Popisek: Alexej Navalnyj

V květnu roku 2014 začal řecký tisk informovat o mimořádně grandiózní ceremonii otevření nového hotelu. Jednalo se o pětihvězdičkový hotel na břehu moře v Chalkidiki, hlavním letovisku pevninského Řecka. Na povrchu se nacházejí luxusní pokoje za 4000 USD na den. Pod povrchem se nachází rozlohou ještě větší lázeňský komplex, obložený jednolitým mramorem.

Slavnostní řeč při otevření hotelu pronesl překvapivě ministr kultury RF Vladimir Medinskij. V sále jeho řeč poslouchala ruská elita – podnikatelé, regionální i federální politici.

V řeckém tisku se psalo, že majitelé hotelu jsou investoři z Ruska. Při slavnostním zahájení se mezi majiteli hotelu objevil Artjom Jurijevič Čajka, syn generálního prokurátora Ruska, jehož majetek svým množstvím a pestrostí připomíná obchodní impérium. Vlastní hotely, písečné lomy, betonárny a solné doly, a to jak v Rusku, tak i v Evropě.

S podnikáním jeho aktivity ovšem podle tvrzení zakladatele Fondu pro boj s korupcí Alexeje Navalného nemají nic společného. Zabývá se čistě jen banditismem, násilným přebíráním firem a zastrašováním pod ochranou generálního prokurátora RF Jurije Jakovleviče Čajky.

Spolumajitelkou hotelu je kromě syna generálního prokurátora RF Čajky i žena zástupce generálního prokurátora Olga Lopatina, která podle Navalného spoluvlastní i společnosti obchodující s cukrem, v níž figurovaly dvě manželky mužů z mocných ruských klanů.

Fond pro boj s korupcí ve svém filmu obvinil manželky šéfů jižního ruského gangu Sergeje Capoka a Sergeje Cepovjazde, kteří jsou spojováni s vraždou 12 lidí, včetně čtyř dětí, na odlehlé farmě v Krasnodaru. Případ nese jméno „Kučevský masakr“ a udál se 4. listopadu roku 2010. Capok byl odsouzen a zemřel ve vězení v roce 2014 na mozkovou mrtvici.

Oficiálním majitelem hotelu Pomegranate je řecká společnost, jejímž majitelem je podle dostupných dokumentů Čajka mladší, který jako místo svého trvalého pobytu uvádí Švýcarsko. Na břehu Ženevského jezera má dokonce opravdu i svůj dům, nikdo tam ovšem nebydlí – má ho tam čistě jen pro vyřizování „formalit“.

Navalného platí CIA“

Generální prokurátor Ruské federace Jurij Čajka nedlouho po zveřejnění filmu ruské agentuře TASS během tiskové konference věnované Dni právníků sdělil, že „zná osoby, které za jeho osočováním stojí, a může je i veřejně odhalit“.

„Je naprosto zřejmé, že jde o předem zinscenovanou akci, která musela být nějakým způsobem financována zvnějšku, tedy ne pouze lidmi, kteří film vytvářeli. Muselo to stát ohromné množství peněz,“ uvedl Čajka starší.

Poté vyzval k tomu, aby za své činy nesl odpovědnost Fond pro boj s korupcí, v jehož čele stojí opoziční politik Alexej Navalnyj, který je podle Čajky autorem „nepodložených a vědomě šířených lží“.

Za lživé označila všechny informace uvedené ve filmu i druhá hlavní aktérka celé kauzy Olga Lopatina. „S členy takzvaného Capokova gangu jsem nikdy neměla nic společného, z této rodiny jsem nikdy nikoho ani nepotkala. Informace o tom, že jsem spolumajitelkou obchodní společnosti navázané na tyto lidi, jsou lživé,“ napsala Lopatina v otevřeném dopise novinářům.

Šéf Komunistické strany Ruska Gennadij Zjuganov prohlásil, že zpráva nadace byla vypracována z příkazu CIA.

Kdo je to ten Navalnyj?

Alexej Navalnyj je vystudovaný právník s dlouholetou politickou kariérou, který se proslavil mnoha protikorupčními projekty realizovanými prostřednictvím internetu. Poté, co v Rusku nabyl na popularitě, se rozhodl vstoupit do politiky. Jeho opakované pokusy o účast ve volbách jsou ovšem blokované ze strany státních složek. Navalnyj byl pro svou činnost několikrát vězněn.

Debata Navalného s předním ruským novinářem pracujícím pro státní První ruský kanál Vladimirem Poznerem o cenzuře v Rusku:

Sám Navalnyj se ke svému poslednímu projektu vyjádřil následovně: „K filmu mám samozřejmě negativní vztah; jak se může člověk radovat, když ví, že děti generálního prokurátora Ruské federace obchodují s vrahy a zločiny?“ uvedl.

„Materiálu jsme nasbírali tak mnoho, že by bylo možné napsat o případu i knihu. Kniha by se ovšem na pulty knihkupců – jak všichni asi chápete – nikdy nedostala. Právě kvůli tomu jsme se rozhodli udělat tento film.“

K filmu autoři na stránkách Fondu přiložili i spoustu „interaktivního materiálu“, kde se může člověk dočíst mnohem více podrobností, podívat se na všechny konkrétní dokumenty a dozvědět se spoustu dalších detailů o tom, jak celý projekt od svého počátku probíhal.

Problém není Erdogan, ale korupce

„Všechny vás prosím o šíření tohoto filmu. Je to skutečně nezbytné – sami vidíte, jak ‚chytrý Kreml‘ manipuluje s lidmi. Snaží se z veřejného mínění vytěsnit jakýkoli projev nesouhlasu se svou vnitřní politikou. Právě kvůli tomu celá země – od politologů po ‚babušky‘ ve vlaku řeší Ukrajinu, Spojené státy, Merkelovou, minské dohody, Francii, poté Sýrii a dnes Turecko,“ píše na své stránce Navalnyj.

„To přirozeně není ponecháno náhodě, je to vše součástí plánu na odvedení pozornosti – samozřejmě, že jsou u nás v zemi vážnější problémy než nějaký Erdogan či Asad žijící tisíce kilometrů za hranicemi naší země. Jde o to, že tak neuvěřitelně dalekosáhlý problém s korupcí, jaký existuje v Rusku, nelze řešit reportáží typu ‚Obama je blbec‘, proto je potřeba neustále vymýšlet nějaké války, aby se lidé utvrdili v tom, že momentálně není čas na to, řešit nějakou korupci, když stojí nepřítel před branami,“ tvrdí Navalnyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: fib

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…