Zařízli ho? Zkušený muž z BIS promluvil, jak to tam chodilo dříve. Ale dnes je prý vše jinak

18.04.2020 18:30 | Zprávy

Šéf bezpečnosti skupiny ČEZ a člen Asociace kritické infrastruktury ČR Daniel Rous, jenž v minulosti působil 11 let v Bezpečnostní informační službě (BIS), v rozhovoru pro Info.cz sdělil, jak tato zpravodajská instituce dříve fungovala. „Vždy se do prostředí ekonomiky promítala politika. Mohl jsem si nohy uběhat, pusu roztrhnout, a přesto byla má práce zbytečná,“ říká Rous, který zkritizoval také Evropskou unii a její neschopnost čelit krizi.

Zařízli ho? Zkušený muž z BIS promluvil, jak to tam chodilo dříve. Ale dnes je prý vše jinak
Foto: bis.cz
Popisek: Odznak BIS

Největší starosti v rámci koronavirové krize dělá Rousovi strach z neznámého. Není podle jeho slov možné se na podobnou krizi pořádně připravit. „Začátky jsou vždy složité, ze začátku je vždy trochu chaos. Nemůžu říct, že bych státu mohl něco vyčítat,“ řekl s tím, že Česko pandemii v podstatě zvládá.

Zato k nečinnosti Evropské unie v době pandemie má velké výhrady. „Výhradami vůči Evropské unii a Evropské komisi se netajím. Vidím to tak, že Evropská unie je velmi dobrý spolek, kdy svítí sluníčko. Kdy je super sedět na balíku peněz, který se stáhne z národních států, a pak ho přerozdělovat,“ myslí si Rous, jenž je odpůrcem takových principů.

„Epidemie zásadně ukázala, že Evropská komise je totálně neschopná řešit jakoukoliv krizi. První, co nebyla schopna řešit a co nevyřešila dodnes, je migrační krize; a teď je to úplně to samé,“ konstatoval.

Doufá proto, že do budoucna bude v rámci Evropy vážná diskuse o tom, zda onen koncept, který vlastně EU představuje, je vůbec správný.

Zmínil, že velmi fajn je schengenský prostor – ale také pouze dokud „svítí sluníčko“. „Máme tu schengenské dohody, ale bez ohledu na ně státy zavřely hranice. A jak se ukázalo, hranice jsou opravdu potřebné, protože může přijít i armáda, kterou neuvidíme ani pod mikroskopem. V euforii, že se máme rádi a svítí sluníčko, jsme na to zapomněli,“ řekl Rous.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…