Záruba si odskočil od hokeje: Tohle Zemanovi pokazí pyžamový den! bavil se

19.04.2020 9:26

I přes celoplošné omezení pohybu a další platné restrikce včetně zavřených hospod se v Osvětimanech na Zlínsku během pátku konala zabijačka. A to v hospodě Na Srubu hradního kancléře Vratislava Mynáře. „To byla normálně zabijačka nutná, nedělalo se žádný hogo fogo,“ popsal kancléř. Svým jednáním však dostal mnoho lidí do varu. Ozvali se i komentátoři Robert Záruba a Jindřich Šídlo. „Prase-papalášismus,“ zaznělo.

Záruba si odskočil od hokeje: Tohle Zemanovi pokazí pyžamový den! bavil se
Foto: Twitter Nory Fridrichové
Popisek: Nora Fridrichová s manželem Robertem Zárubou

Anketa

Měla by vláda v létě otevřít hranice alespoň do některých zemí, pokud to půjde?

17%
83%
hlasovalo: 33992 lidí
Na zabijačku kancléře prezidenta Miloše Zemana se dostavil i Mynářův švagr a starosta Osvětiman Aleš Pfeffer (za SPOZ), rovněž nechyběl řezník a další dva až tři lidé. A to i přesto, že v Česku stále platí zákaz shlukování se a mimo domov je možné se pohybovat pouze po dvou lidech.

„My jsme si tady pěstovali soukromě prase tak jako mnoho let,“ popisoval pro server Blesk Zprávy Mynář. Tvrdí, že kvůli uzavřeným obchodům nebylo prase čím krmit. „Byli jsme rádi, když se podařilo otevřít tady ty hobby podniky a koupili jsme alespoň šrot. Omlouvám se, že to takhle vesnicky popisuju,“ uvedl.

Po otevření hobbymarketů prý zkoušeli krmit prase šrotem, ale podle Mynáře přestalo žrát úplně. „Já mám informaci ze čtvrtečního rána, že to prase zřejmě pojde nebo zdechne, jak se u nás říká, a najednou musím narychlo udělat zabijačku,“ popisuje.

„Nutná“ zabijačka prý proběhla rychle: „To byla normálně zabijačka nutná, nedělalo se žádný hogo fogo, jenom se rychle zabilo prase, rozbouralo se na maso, rychle se to ukončilo. Já jsem k tomu přijel včera odpoledne, to už byl skoro konec zabijačky. Já jsem rád, že se to prase podařilo zachránit a nemuselo pojít.“

„Nedělalo se nic, žádné jitrničky, žádná jelita, jenom se to rozhodilo na maso,“ doplnil k zabijačce během nouzového stavu starosta Pfeffer. Všichni účastníci zabijačky si podle něj chránili nos i ústa. „Všichni měli roušky, od sebe byli vždycky... no tak jak, když se dělá prase. Tak dva lidi a tři metry od toho další,“ popsal starosta.

Podle tvrzení Mynáře si zúčastnění za pomoci místní lékařky nechali udělat i rychlotesty.

„Za normálních okolností zabijačka není žádný problém a pokud vím, tak vláda říká, že do práce se může chodit,“ říká kancléř. Zaplacenou firmu na bourání prasete ale neměl. „To se tak u nás na vesnici nedělá,“ dodal pak serveru Blesk Zprávy s úsměvem.

Zabijačku ale nepovolila krajská hygienická stanice. Ta se již po dotazech začala případem zabývat.

Mynář ovšem tvrdí, že s někým z krajské hygieny celou věc konzultoval. „Pravdou je, že to můj švagr nenapsal oficiálně na hygienu, že bude zabijačka, protože nám chcípá prase, ale já jsem to konzultoval,“ řekl Blesk Zprávám Mynář. S kým komunikoval, uvést odmítl.

Na chování hradního kancléře přišla reakce od sportovního komentátora Roberta Záruby. „Prosím vás, kteří jste v minulosti hájili Miloše Zemana a tu jeho hradní partu. Mohli byste racionálním argumenty obhájit tu Mynářovu zabíjačku? Můžete nějak přijatelně vysvětlit tento poslední z mnoha projevů prase-papalášismu?“ tázal se na svém Twitteru.

Připojil se i novinář a komentátor Jindřich Šídlo. „Taky jsem si říkal, jestli třeba voličům Miloše Zemana malinko nevadí, že se jim ten buran (míněn vlekař) směje do obličeje,“ napsal.

Není to přitom poprvé, co již někdo z nejbližšího okolí provinil vůči současným restrikcím, které mají chránit před šířením koronaviru. Zemanův poradce Martin Nejedlý tak dokonce učinil hned opakovaně. Nejdříve po svém návrat z oficiální cesty z Číny porušil nařízenou karanténu a bez rozpaků se vydal pro jídlo do asijské restaurace na Letné. V tomto týdnu jej zase příliš netrápilo, že po ulici mezi ostatními lidmi producíruje bez zakrytých úst a nosu. Roušku sice měl, ale na čele.

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček k opakovanému porušení nařízení prezidentovým poradcem řekl, že Zeman „není dráb, aby 24 hodin hlídal, co dělají jiní“. „Vládní nařízení jsou jasná a každý by je měl dodržovat. Pan prezident je dodržuje. Za nikoho jiného hovořit nebudu, to mi totiž nepřísluší. Pan prezident není dráb, aby 24 hodin hlídal, co dělají jiní. Každý je zodpovědný za svou růži,“ uvedl pro server Expres.cz.

Prezident Miloš Zeman ale v nedávném rozhovoru pro TV Nova sdělil, že Mynářovi vynadá: „Já mu vynadám, jakmile ho uvidím, ale vynadám jemu a vynadám mu do očí.“

„Tipuji, že Miloš mu (Mynářovi) za porušování karantény vynadá stejně jako Nejedlému,“ mířil na Zemanův výrok pod Zárubovým příspěvkem Jan Vavrečka. „To ale prezidentovi pokazí pyžamový den. V diáři bude ‚vynadat kancléři‘ čili podle mluvčího Jiřího Ovčáčka pracovní výkon,“ přidal k tomu Záruba.

A novinářka a moderátorka Barbora Kroužková napsala: „První pád sýr pod rouškou, druhý pád zabijačka aneb jak mocní rozvolňují pravidla nouzového stavu. A co bude dál?“

Zřejmě tak narážela i na jinou spornou událost, jíž bylo občerstvení u prezidenta Miloše Zemana v Lánech. Ten si do svého sídla pozval svůj poradní tým, a také například ministra vnitra Jana Hamáčka, aby se hovořilo o vývoji boje proti koronaviru. Došlo však i na občerstvení. Před jídlem se účastníci schůzky vyfotili v rouškách. Jak se jim pevnou stravu podařilo pak zkonzumovat, už však neukázali.

Mynář čelil problémům za své chování již v minulosti. Kupříkladu za vypouštění odpadních vod do potoka v Osvětimanech dostal pokutu 40 000 korun od České inspekce životního prostředí. Součástí areálu jeho zařízení je též rybník, ze kterého zasněžuje sjezdovku, který byl postaven načerno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

COVID-19

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: rak

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…