Záruku, Babiši! Smích Topolánkovi za vakcínu a covid

22.12.2020 9:38

Co by se dělo, kdyby přišla pandemie a předsedou vlády byl zrovna Mirek Topolánek? Expremiér v pořadu Pavlíny Wolfové na CNN Prima News naznačil, co považuje za nejdůležitější. Většinu času ale marně hledal, za co pochválit vládu současnou.

Záruku, Babiši! Smích Topolánkovi za vakcínu a covid
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mirek Topolánek při rozhovoru pro PL

„Nechtěl bych to řídit,“ připustil Topolánek během debaty o vládě v období pandemie.

Jarní vlna pandemie byla zvládnuta, to Topolánek připouští. Zvládli ji ale podle něj lidé, ne vláda. Premiér Babiš s kabinetem v té době naopak pozdě aktivovali krizový štáb a problémy byly i s obstaráním roušek, které si lidé šili sami. Pak přišel bombastický projekt „chytré karantény“, která nyní de facto neexistuje.

Krokem vedle bylo podle Topolánka letní otevření hranic a cestování do ciziny na dovolenou. Tím lidé přispěli k tomu, že se do republiky úspěšně eliminovaný virus zase naplno vrátil. „Jezdily ty vláčky do toho Chorvatska a najednou jsme přes to léto totálně zapomněli, že tu žijeme s kovidem. A jako vám cukrovka neodejde, tak ani ten kovid nezmizel,“ popsal Topolánek květnatým stylem internetového glosátora.

Největším průšvihem byl ale podzim, a za ten podle Topolánka může jedině vláda. „Absolutně nezvládnutá situace,“ kroutil hlavou předseda vlády z let 2006–2009. Důsledkem je naprostá ztráta důvěry veřejnosti v systém a jeho opatření.

„Sto mrtvých denně, tři čtyři miliardy sekery denně,“ bilancoval tvrdě bývalý předseda vlády.

Mirek Topolánek

  • BPP
  • Kandidát na prezidenta v roce 2018
  • mimo zastupitelskou funkci

Topolánek si myslí, že ačkoliv je pandemie zcela novou situací, prakticky každý z bývalých premiérů by ji zvládl lépe, než to předvedl Andrej Babiš. Už proto, že by neměl svou politiku založenou jenom na marketingu a rozdávání dárků.

Topolánek připomněl, že za jeho vlády se svět potýkal s finanční krizí a epidemií ptačí chřipky, takže rozhodně neměl jednoduchou situaci. Zdůraznil, že tehdy měla vláda připravené krizové plány a řídila se jimi, v čemž současný premiér se svými ministry naprosto selhal. „Objednali jsme vakcíny, které se pak zřejmě musely vyhazovat,“ vzpomínal.

CELÝ POŘAD ZDE

Babiš by podle Topolánka měl odejít. A k tomu je užitečné spojování pravice a středu před volbami. Nelíbí se mu ale, že by ODS, TOP 09 a lidovci měli mít po společných volbách oddělené poslanecké kluby. Nejhorším scénářem pak je, že by někoho z nich zlomil ke spolupráci Babiš. Toho se prý Topolánek hrozí. „Bojím se, že by ODS mohla po volbách kolaborovat s hnutím ANO,“ svěřil se druhý předseda této strany.

Mirek Topolánek se jako příslušník ohrožené věkové skupiny nechá naočkovat. Jako premiér by šel příkladem a udělal by to „demonstrativně“, nejraději „ruku v ruce s nějakým normálním prezidentem“. Zároveň ale v  pořadu pronesl, že žádá od vlády garanci, že po naočkování skutečně nikoho nenakazí. A tedy garanci, že „můžu cestovat do zahraničí, můžu chodit do hospody, můžu chodit do divadla, můžu normálně žít,“ vyjmenoval.

Tento požadavek garance velmi pobavil komentátora Erika Besta, kterému připomněl jinou Topolánkovu žádost podobně nesmyslného druhu. „To je jako když chtěl garanci, že KDU-ČSL bude v jeho vládě hlasovat pro koaliční návrhy,“ srovnal se smíchem vyzpytatelnost covidu-19 s českou stranou lidovou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…