Závada na turbíně, Nord Stream nemůže být zprovozněn, ohlásilo Rusko. Ukrajina se nabízí, že ho nahradí

02.09.2022 21:41 | Zprávy

Plynovod Nord Stream, který měl být po třídenní údržbové přestávce znovu uveden do provozu v sobotu brzy ráno, zůstane nadále zastavený. Podle Gazpromu se totiž na jediné provozuschopné turbíně plynovodu Nord Stream objevily závady a není tak možné jej uvést do provozu. Stalo se tak jen pár hodin poté, co varování o možných problémech s turbínou znělo z Kremlu a není jasné, za jak dlouho budou dodávky obnoveny. S nabídkou pomoci EU se ozvala Ukrajina, která by ráda produkci plynu značně navýšila. Podle odborníků to je však nyní spíše nereálné.

Závada na turbíně, Nord Stream nemůže být zprovozněn, ohlásilo Rusko. Ukrajina se nabízí, že ho nahradí
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Nord Stream

Plynová turbína podle Gazpromu nemůže bezpečně fungovat, dokud nebude odstraněn únik motorového oleje z hlavní plynové turbíny v kompresorové stanici Portovaja u Petrohradu.

Zprávu o zjištění úniku motorového oleje z turbíny podle Gazpromu odsouhlasili také zástupci společnosti Siemens, která se o servis turbín stará.

Gazprom v rámci této informace dle agentury Reuters citoval Siemens, který uvedl, že nezbytné opravy lze provést pouze v „podmínkách specializované dílny“.

Plynovod Nord Stream, který dosud běžel jen na pouhých 20 % kapacity, než byl tento týden na tři dny zastaven tok kvůli údržbě, tak své dodávky neobnoví, jelikož Rusko zdržuje návrat druhé – již servisované – turbíny.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…