Zavřeli je. Báli se jich. Zbytečně. Covid: Mnoho Čechů naštve

23.11.2020 7:11

Prestižní vědecký časopis Nature věnoval pozornost situaci v čínském městě Wu-chan, odkud se rozšířila nemoc covid-19 do celého světa. Posbíraná data z tohoto jedenáctimilionového města ukázala, že lidé s koronavirem v těle, ale bez příznaků, nemoc nešířili. Navzdory tomu však vědci doporučují zachovat v platnosti povinnost nosit roušky a udržovat rozestupy.

Zavřeli je. Báli se jich. Zbytečně. Covid: Mnoho Čechů naštve
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

V čínském Wu-chanu byla od 23. ledna do 8. dubna tohoto roku vyhlášena přísná karanténní opatření. Město jako první na světě bojovalo s nemocí covid 19. Vědce ale zajímalo, jak se infekce šířila po skončení karantény. Data proto sbírali až v období od 14. května do 1. června. A ze získaných informací učinili o novém typu koronaviru několik závěrů. Do tohoto výzkumu se zaměřilo přes 90 procent populace města, takřka 9,9 milionů lidí starších šesti let.

Anketa

Podporujete masivní snížení daní, které ,,odmávali" poslanci ANO, ODS, SPD, Trikolóry či KSČM?

71%
29%
hlasovalo: 12260 lidí

Studie ukázala, že ve zkoumané populaci se neobjevili žádní noví nositelé koronaviru s příznaky, a 300 osob nakažených koronavirem, kteří byli bez příznaků. A podle časopisu Nature stojí za pozornost, že mezi 1174  lidmi, kteří byli s bezpříznakovými nositeli viru v blízkém kontaktu, nebyl nakažen nikdo. Přesto byly i tyto blízké osoby na nejméně 2 týdny umístěny do karantény a byly pravidelně testovány, ale u nikoho se nemoc neprojevila.

Z oněch 300 osob bez příznaků bylo 132 mužů a 168 žen. Mezi asymptomatickými osobami se častěji objevovali lidé starší 60ti let a jen zlomek tvořily děti do 17ti let věku.

To by naznačovalo, že lidé bez příznaků nemoc covid-19 v populaci nešíří.

„Míra detekce asymptomatických pozitivních případů byla velmi nízká a neexistoval žádný důkaz o přenosu z asymptomatických pozitivních osob na sledované blízké kontakty,“ uvedl časopis Nature s tím, že asymptomatické osoby mají v těle jen malou virovou nálož a infekční jsou jen krátce.

Data z Jižní Koreje a Číny prý také ukazují, že když se koronavirem podruhé nakazil někdo, kdo už byl jednou léčen a vyléčen, tak napodruhé už virus nešířil. Kontakty těchto osob zůstaly negativní jak ve studii z Wu-chanu, tak ve studii z Koreje.

Jen 107 lidí z více než 34 tisíc osob, které se ve Wu-chanu z nemoci covid-19 vyléčily, mělo opět pozitivní test.

Podle časopisu Nature to ale neznamená, že lze přestat dodržovat protiepidemická opatření jako je nošení roušek a udržování rozestupů. Vědci jsou přesvědčeni, že zatím mají všechna tato opatření zůstat v platnosti, především kvůli tomu, aby byly co nejvíce chráněny rizikové skupiny, to jest starší občané a občané s dalšími nemocemi, pro které onemocnění covid-19 představuje velké riziko. O novém typu koronaviru je podle vědců mezí tím třeba získat další informace.

Studie ve Wu-chanu byla sice plošným, leč jednorázovým projektem a podle vědců by bylo třeba ji zopakovat, aby se ukázalo, zda a případně jak se situace ve městě s odstupem času projevila.

Otázkou prý také je, jaké procento z provedených testů bylo falešně pozitivních či falešně negativních. Vědci v časopisu Nature však jedním dechem dodávají, že i kdyby byla falešná negativita vysoká, stále by to znamenalo, že se virus po rozvolnění protiepidemických opatření šířil jen velmi málo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…