Zběhl do Ruska. Americký diplomat, který už nevydržel politiku USA

18.06.2024 8:21 | Zprávy

George Dusoe sloužil v americkém diplomatickém sboru 15 let. Ale letos v lednu rezignoval a odešel do Ruska. Nesouhlasí s americkou zahraniční politikou, na vlastní kůži ji zažil v Afghánistánu, ale nesouhlasí ani s tím, jak USA přistupují k Ukrajině nebo ke Gaze. A podle něho teď v USA není uvnitř státního aparátu možná kritika. Rozhovor s ním vedl britský novinář v Moskvě, Johnny Miller.

Zběhl do Ruska. Americký diplomat, který už nevydržel politiku USA
Foto: Repro X
Popisek: Bývalý americký úředník v diplomatických službách, George DuSoe

„Jmenuji se George Dusoe. Byl jsem členem diplomatické služby 15 let, vstoupil jsem do ní v lednu 2009 a v lednu 2024, tedy letos, jsem rezignoval,“ vysvětlil Dusoe na začátek. Dohledatelné dokumenty americké vlády jeho slova potvrzují, George Dusoe například v září 2018 doprovázel programového manažera Gearyho Coxe při návštěvě Afghánistánu. A je také zmíněn v dokumentu amerického kongresu z roku 2014, kde jsou navrženi tajemníci a úředníci na konzulátech.

Jeho osobu také potvrdil ukrajinský transgender propagandista Sarah Ashton-Cirillo, samozřejmě s dovětkem, že na něm „vůbec nezáleží a nebyl nikdo důležitý“.

Před šesti týdny ovšem Dusoe odešel do Ruska. Novinář se ho ptal, zda tedy zběhl z USA a Dusoe vysvětlil, že určitě odešel kvůli politice Spojených států, takže v jistém smyslu ano. „Ale ne jenom kvůli zahraniční politice Spojených států, ale obecně kvůli směru, kterým jde Západ, jak v domácí, tak zahraniční politice,“ dodal. Také popřel, že by jeho rozhodnutí vycházelo z toho, že by se domlouval s ruskými činiteli.

K jeho kroku ho prý přiměly dva roky v Afghánistánu (2017 až 2019). „Viděl jsem, jak se nikdo nestaral, abych tak řekl. O lidi, co tam byli, pak tam byla korupce ve vládě. A vůbec povaha těch, které svou zahraniční politikou podporujeme,“ řekl s tím, že kolaps Afghánistánu v létě 2021 to ukázal veřejně. „A když se podíváte, co se dnes děje na Ukrajině a na Donbasu, co se děje v Gaze, tak je jasné, že americká zahraniční politika má určitý směr,“ doplnil.

Jeho poslední štace byla americký institut pro výcvik diplomatů. Kde po něm požadovali, aby držel minutu ticha za „oběti rasismu“. Dusoeovi bylo jasné, že se jedná o minutu ticha za „oběti antisemitismu“, ale vadilo mu, že není žádná minuta ticha za oběti izraelského bombardování. Minutu ticha nakonec držet nemusel, ale došlo mu, že v důsledku by musel dělat věci, které jsou proti jeho morálnímu přesvědčení, musel by se ozvat a to by znamenalo konec jeho kariéry.

Svým kolegům ani nadřízeným se se svou opozicí vůči americké zahraniční politice nesvěřil, šlo dle něho o soukromou záležitost. Novinář se zeptal, zda je v diplomatickém sboru prostor pro kritiku zahraniční politiky. „V minulých vládách ano, ale na západě obecně věci nabraly spád. Opozice není něco, co by se dnes moc tolerovalo. Lidé jsou přinejmenším pod bičem cancel kultury (cancelled), berou jim práci, možnosti povýšení. Pravděpodobně víte o Hatchově zákonu (zákon, který brání úředníkům ve vyvíjení politických aktivit – pozn. red.) který brání ve vedení politické kampaně a politické diskriminace. Ten už se od roku 2020 nedodržuje. Otevřeně kritizují například bývalého prezidenta Trumpa, na setkáních a při výcviku otevřeně znevažují lidi s tradičními a konzervativními názory, dnes za to nejsou žádné tresty. Naopak trest za to, pokud proti tomu vystoupíte, je, že ztratíte možnost postupu, přijdete o kariéru,“ pokračoval Dusoe.

Tento článek je uzamčen

Po kliknutí na tlačítko "odemknout" Vám zobrazíme odpovídající možnosti pro odemčení a případnému sdílení článku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Martin Kukla byl položen dotaz

Vážený pane poslanče,

... že dnešní vláda prosazuje zákony v PS na sílu je jasné, na opozici neberou žádné ohledy. Můžete mi vysvětlit, proč u některých důležitých hlasování chybí ve sněmovně někdy i dvacet vašich poslanců? Vím, že existuje ve Sněmovně systém párování, ale nechápu proč v tomto vycházíte vládě vstříc. Vš...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

*, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJarle Halsnes , 18.06.2024 13:03:51
Dobře udělal, žít ve cvokhauzu každý nedává.

|  6 |  1

Další články z rubriky

„S*áči.“ Lékař natvrdo k sebepoškozování a ke změnám pohlaví u mladých

6:51 „S*áči.“ Lékař natvrdo k sebepoškozování a ke změnám pohlaví u mladých

„My jako dospělí bychom měli převzít zodpovědnost… Místo toho, abychom řekli, že jsme to tady fakt p…