Zeman, Orbán, Trump, lži... Zkušená pracovnice ČT o minulosti i dnešku

15.10.2019 7:44

Novinářka a publicistka Rebeka Křižanová hovořila pro server Neovlivni.cz s jeho šéfredaktorkou Sabinou Slonkovou. Již v minulosti se pustila velmi zostra do Miloše Zemana, tehdy premiéra. Nešetří jej však ani nyní.

Zeman, Orbán, Trump, lži... Zkušená pracovnice ČT o minulosti i dnešku
Foto: Hanka Brožková - KPR
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Podle slov Křižanové pro server Neovlivní.cz k současné situaci nastala v současné době relativizace úplně všech hodnot, úplné zmatení. „Putinovi se rozpoutaná informační válka v celé Evropě daří a tady u nás, ve východní Evropě, bych řekla, to dopadá na ještě úrodnější půdu,“ uvedla Křižanová s tím, že nečekala, že člověk bude muset bránit úplně základní hodnoty, vysvětlovat, co je pravda, co lež, co dobro a co zlo. 

Anketa

Kdybyste si mohli zablokovat veškeré vysílání České televize, a zbavit se tak placení koncesionářského poplatku, využili byste takovou možnost?

95%
5%
hlasovalo: 31866 lidí

Následně se rozhovořila o současné hlavě státu Miloši Zemanovi. „Je velký mýtus, že Miloš Zeman je hrozně chytrý a teprve teď se změnil a začal se chovat, jak se chová. Na to říkám: Ne. To je prostě pořád stejný Miloš Zeman. Nikdy jiný nebyl. Nesouhlasím ani s tím, že by byl nějak extra chytrý. Spíš je vychytralý, naučil se určité mimikry, včetně těch projevů. Umí házet různá hausnumera, s kterými v danou chvíli nelze polemizovat, protože to je třeba deset let stará věc a nečekali jste, že ji vytáhne. Ale pak se třeba ukáže, že to byla informace, kterou si vycucal z prstu. Mnohdy se zkrátka ukázalo, že věci, které používá, nejsou pravda,“ poznamenala Křižanová.

Následně se vyjádřila také k tomu, proč si myslí, že někteří politici tak rádi pracují s relativizací pravdy. „Myslím, že pro populistické politiky, kteří jsou na vzestupu, je tato relativizace zásadní. Oni se původně začali vymezovat proti elitám. Všichni tihle Orbánové, Trumpové, Babišové, Le Penová říkají: Tady jsou zkorumpované elity a my jsme ti správní, kteří to všechno odhalí, a budeme se chovat jinak. Nedávno jsem četla článek experta na populismus a ten říkal, že s kolegy očekávali, že až se populisté dostanou k moci, ztratí to své téma a těžko budou nacházet nějaké nové. Jenže oni se s tím porovnali velmi lehce, viz Viktor Orbán, který se sám stal tou kritizovanou elitou. Ale zároveň si vytvořil náhradní elitu, kterou reprezentuje Soros coby všemocný strašák snažící se zničit jejich prosperující a stabilizující se maďarský systém, a on, Orbán, to musí držet i za cenu omezení svobod a musí mu v tom stůj co stůj zabránit. A postupně tak se souhlasem části společnosti ořezává zásadní demokratické pojistky,“ dodala. Podle jejích slov to vidíme i u Andreje Babiše, kdy on chce stát řídit jako firmu, ale všechny tyto pojistky mu to znesnadňují.

Závěrem se vyjádřila k uctívání premiéra Andreje Babiše (ANO), které je dle jejích slov určitým druhem fanouškovství. „Ti lidé nemají vůbec snahu a ochotu naslouchat argumentům, které jsou jasné a které se nedají popřít. Třeba, že Babiš lže. Nebo že se tu vytvořil systém, kdy on fakticky převzal stát, což se ukázalo na těch dotacích. Když mu je EU pozdrží, tady jsou mu vypláceny dál. Půjde to z našich daní, ale lidi, co ho volí, ho budou volit dál, protože nechtějí slyšet argumenty. Oni se rozhodli, že budou věřit tomu, co reprezentuje jejich vůdce, který je pro ně majákem v tom chaosu,“ uzavřela.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…