Zeman jedno jméno nechce. Nemohu říct víc. Fiala šel před kamery. A zazněly věci o Válkovi

17.11.2021 16:57

Předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala dorazil do Ústřední vojenské nemocnice (ÚVN) za prezidentem Milošem Zemanem. Představil mu kandidáty na členy nového kabinetu, který koalice SPOLU (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) tvoří s Piráty a Starosty a nezávislými (STAN).

Zeman jedno jméno nechce. Nemohu říct víc. Fiala šel před kamery. A zazněly věci o Válkovi
Foto: Repro ČT24
Popisek: Petr Fiala

„Sešel jsem se s panem prezidentem Milošem Zemanem. Představil jsem mu kandidáty na budoucí členy vlády a bavili jsme se o harmonogramu,“ řekl Fiala a následně sdělil jména kandidátů.

Anketa

Slavíte výročí 17. listopadu 1989?

16%
84%
hlasovalo: 29723 lidí

Ministr vnitra: Vít Rakušan (STAN)

Ministr práce a sociálních věcí: Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Ministr pro digitalizaci: Ivan Bartoš (Piráti)

Ministr zdravotnictví: Vlastimil Válek (TOP 09)

Ministr financí: Zbyněk Stanjura (ODS)

Ministr zahraničních věcí: Jan Lipavský (Piráti)

Ministr školství: Petr Gazdík (STAN)

Ministr kultury: Martin Baxa (STAN)

Ministr spravedlnosti: Pavel Blažek (ODS)

Ministr průmyslu a obchodu: Věslav Michalik (STAN)

Ministr zemědělství: Zdeněk Nekula (KDU-ČSL)

Ministryně obrany: Jana Černochová (ODS)

Ministr dopravy: Martin Kupka (ODS)

Ministryně životního prostředí: Anna Hubáčková (KDU-ČSL)

Ministr pro evropské záležitosti: Mikuláš Bek (STAN)

Ministryně pro vědu a výzkum: Helena Langšádlová (TOP 09)

Ministr pro legislativu: Michal Šalomoun (Piráti)

„Pan prezident mě informoval, že jmenování mě do funkce předsedy vlády by mělo proběhnout 26. listopadu na zámku v Lánech. Poté by se pan prezident chtěl setkat se všemi kandidáty na členy vlády,“ sdělil Fiala, že by to Zeman chtěl učinit během deseti dnů. „Pak by byla vláda jmenována jako celek,“ sdělil Fiala. 

„Pan prezident mi sdělil výhrady k jednomu jménu. „Domluvili jsme se, že to jméno nesdělím, neboť bude probíhat diskuse se všemi,“ zmínil Fiala, více konkrétní být nechtěl. „Jsem ale přesvědčen, že tak, jak jsem mu předložil jména, že to bude dobrá vláda,“ dodal Fiala, že všichni kandidáti jsou kvalitní. O žádném náhradníkovi uvažovat nechce.

Fiala hlavě státu zároveň sdělil, že nový kabinet je připraven okamžitě převzít moc. Předání vlády podle něj nesmí trvat příliš dlouho vzhledem k aktuální nejen koronavirové krizi.

Současnou vládu Fiala zkritizoval za to, jak postupuje v době covidu-19. „Odmítám přistupovat na překřikování se v médiích. Dnes jsem slyšel, že bude spuštěn jakýsi bavorský model, je to bez konzultace s odborníky, je to bez toho, aniž jsou respektovány dohody, které jsme měli. Jestli vláda chtěla zavést bavorský model, nevím, na co čekali,“ uvedl Fiala, že rozhodnutí vlády v demisi Andreje Babiše (ANO) bude respektovat. Věří, že Vlastimil Válek se sejde s Ministerstvem zdravotnictví a expertním týmem a následně jeho tým předloží řešení. „Celý měsíc se snažím, abychom postupovali společně, ale to se neděje,“ podotkl Fiala.

Vykonáváním funkce prezident v souladu s ústavou minulý čtvrtek prozatímně pověřil vládu Andreje Babiše (ANO), která předtím schválila svou demisi.

Zeman se v ÚVN léčí od 10. října, v pondělí byl převezen na oddělení dlouhodobé péče. Důvodem je především to, aby mohl přijímat návštěvy. V pondělí přijal Babiše, v úterý se setkal se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou. Dnes prezident také natáčel rozhovor s Novou, který televize odvysílá od 20.00.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …