Zemřel spisovatel Olin Jurman

12.07.2021 13:21

O víkendu zemřel spisovatel Olin Jurman. Bylo mu 81 let. Je autorem řady knih, mezi nimi Převrat – Pravda, fámy a lži o 17. listopadu, Špion, Čeští Jidášové. ParlamentnimListům.cz poskytl krátce před smrtí rozhovor, který v nejbližších dnech vyjde. Spisovatel v něm mluví např. o vlasovcích, vrátil se ke „kauze Vrbětice“, uvažuje o česko-ruských vztazích, o bourání soch. Nevynechal sametovou revoluci, kterou označuje za převrat.

Zemřel spisovatel Olin Jurman
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Spisovatel Olin Jurman

Oldřich Jurman, kterému nejen přátelé neříkali jinak než Olin – toto jméno používal i na svých knihách – se narodil 27. 6. 1940. Vystudoval ekonomii. Byl publicistou zejména v okruhu Military 20. století, zpravodajský a výsadkářský veterán. Pracoval m.j. jako obchodní ředitel nakladatelství Práce, řídil vlastní nakladatelství Lucie. Na svém kontě má desítky knih.

Převrat, Špion, Čeští jidášové, Nepřítel Masaryka, Na okraji temna... To je jen část knižní tvorby spisovatele Olina Jurmana. V posledním rozhovoru pro Parlamentnilisty.cz prozradil, že pracuje na rozsáhlé publikaci o vlasovcích. „Mám v rukou více než 3600 stránek z archivů z Moskvy,“ uvedl. Kapitolu právě o vlasovcích napsal Olin Jurman i pro knihu s názvem Nemrzačte naši historii, která byla nedávno představena veřejnosti. Generála Vlasova označuje za „kovaného komunistu“, který se prý poté, co padl do zajetí, stal „kovaným nacistou“.

V několika rozhovorech pro Parlamentnilisty.cz mluvil vždy velmi otevřeně a rázně. Nerozpakoval se například Václava Havla zařadit mezi „jidáše“. A to v souvislosti se svou knihou Čeští jidášové. „Dopustil, aby se rozkradla republika. Zmiňuji ho nicméně až v závěru knihy,“ uvedl tehdy v rozhovoru spisovatel. „Havel má pro mě dvě roviny. Já třeba souhlasím s tím, že na mezinárodním poli pro novou republiku udělal nesmírně mnoho a na Západě si ho nesmírně vážili. Setkával se s různými americkými špičkami a podobně. Každý si ale musí uvědomit, že to byl obyčejný divadelník, víceméně kulisák a nemohl zkrátka mít dost informací o politice, ekonomice, o penězích, o financování. A když o těchto věcech neměl ani ponětí, tak do toho prostě neměl mluvit. To je jednoduchá záležitost,“ vysvětlil Jurman a připomněl i tolik diskutovanou Havlovu amnestii.

Velký zájem před časem vzbudila také Jurmanova kniha Převrat – Pravda, fámy a lži o 17. listopadu. „Říká se tomu sametová revoluce, ale on to byl převrat,“ uvedl k událostem roku 1989 spisovatel. Mluvil také o rozebrané a rozkradené republice nebo o dluzích, ze kterých se dle jeho názoru nemohou dostat ani děti našich dětí.

„Když bylo 30 let od této revoluce, vyzval jsem 20 lidí, kteří se na těchto událostech nějakým způsobem ‚podíleli‘. Vyjádřili se lidé, kteří to vedli, studenti, i takzvaný ‚mrtvý student‘ Šmíd, lidé z tajné policie, vojáci, ale i bývalí disidenti a politici,“ vysvětluje Olin Jurman. První náklad byl okamžitě vyprodaný a v současné době už se vyprodává i vydání třetí. V rozhovoru pak také prozradil, že v průběhu léta by měl vyjít druhý díl této knihy. „A to bude ještě větší bomba,“ slíbil. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …