Zima nás nezastaví, úder teprve přijde. Ukrajinský generál řečnil pro Američany

23.09.2023 10:59

Generál Oleksandr Tarnavskij poskytl exkluzivní rozhovor americké zpravodajské stanici CNN. Zdůraznil v něm, že zima ukrajinskou protiofenzivu rozhodně nezastaví. Vysvětlil proč. Anglicky mluvící čtenáře navíc ujistil, že hlavní ukrajinský úder protiofenzivy teprve přijde. Prozradil kde. Server Ukrajinská pravda však v této souvislosti upozornil, že podle estonské rozvědky ani ukrajinská ani ruská strana nedosáhnou významnějšího úspěchu.

Zima nás nezastaví, úder teprve přijde. Ukrajinský generál řečnil pro Američany
Foto: Twitter
Popisek: Exploze muničních skladů na ruské letecké základně na Krymu

Oleksandr Tarnavskij, Jeden z ukrajinských generálů, prohlásil, že ukrajinskou protiofenzivu nezastaví ani nadcházející podzim. Intenzivní podzimní deště mohou na Ukrajině rozmočit půdu a ztížit pohyb těžké techniky jako jsou tanky, ale podle Tarnavského se ukrajinské síly pohybují v malých skupinách, většinou pěšky.

Anketa

Zvládl podle vašeho názoru moderátor ČT Jakub Železný páteční debatu s Miroslavem Ševčíkem v Událostech, komentářích?

1%
98%
hlasovalo: 11911 lidí
Generál také řekl, že věří, že velký průlom Ukrajiny - největší z této protiofenzivy - teprve přijde.

„Myslím, že k němu dojde po Tokmaku,“ řekl Tarnavskij o průlomu. „V tuto chvíli tam spoléhají na hloubku své obranné linie.“

Spíše než tzv. „Surovikinova linie“, což je obranná linie vybudovaná na rozkaz bývalého generála Sergeje Surovikina, jsou podle Tarnavského větším problémem „křižovatky“, linie stromů a minová pole „mezi liniemi stromů“. „(Existuje) kombinace malých škodlivých obranných skupin nepřítele, které jsou v současné době velmi přesně a kvalifikovaně rozmístěny. Ale akce našich bojovníků je nutí, aby se pomalu stahovaly, když čelí našim útočným oddílům,“ vysvětloval.

Generál však připustil, že aby byla protiofenziva úspěšná, musí ukrajinské síly dosáhnout alespoň města Tokmak. „Tokmak je minimálním cílem," řekl. „Celkovým cílem je dostat se k našim státním hranicím.“

Na otázku ohledně rostoucího odporu proti pokračování dodávek zbraní na Ukrajinu, zejména v USA, kde někteří vyjádřili pochybnosti o šancích Kyjeva na úspěch, Tarnavskij odpověděl, že jejich názor respektuje.

Poděkoval také západním spojencům Ukrajiny za jejich trvalou podporu, zejména za tanky a další obrněná vozidla, která poskytují, a ujistil všechny, že Kyjev s nimi zachází s velkou péčí.

Nechal se také slyšet, že pro úspěch ukrajinské protiofenzivy jsou zcela zásadní ukrajinské údery na Krym.

„Úspěch ofenzivních operací nespočívá pouze ve zničení nepřítele před vámi, ale také ve zničení míst koncentrace techniky, personálu a zejména ve zničení velitelských center. Dezorganizace jejich sil zničením jejich velitelských center na vyšší úrovni vede ke zmatku na bojišti. Zničený velitel znamená zničené velitelské spojení a bez něj neexistují žádné koordinované akce. … Chci tím říci, že máme možnosti zasáhnout je nejen před sebou, ale i v týlu. A když si uvědomíte, že nepříteli je v týlu horko, zvedá to morálku našich vojáků,“ pokračoval.

BBC upozornila, že ukrajinské rakety zasáhly velitelství ruské černomořské flotily na Krymu. Po tomto raketovém útoku se podle Moskvy pohřešuje jeden voják. Záběry na sociálních sítích ukazují oblaky kouře nad budovou v Sevastopolu. Ukrajinský vojenský zdroj řekl BBC, že páteční útok na Krym byl proveden pomocí raket Storm Shadow, které dodává Británie a Francie, což zdůraznilo důležitost západních zbraní pro Kyjev, přičemž Spojené státy poskytují Ukrajině daleko větší vojenskou i finanční pomoc než jakákoli jiná země na světě.

Server Ukrajinská pravda však v této souvislosti napsal, že podle estonské rozvědky ani ukrajinská ani ruská strana nedosáhnou významnějšího úspěchu.

Nový šéf estonského vojenského zpravodajského centra plukovník Ants Kiviselg oznámil, že Rusové teď přeskupují síly a věří, že ukrajinský postup k Melitopolu zbrzdí. „Přesun takzvaných ‚elitních‘ jednotek, jako jsou 76. a 7. útočná divize výsadkových sil, podle jeho názoru ukazuje, že ruské velení považuje taktický úspěch ukrajinské ofenzivy v tomto směru za reálný. Situace podle Kiviselga nejspíš donutí ruské velení více riskovat při používání letectva,“ upozornil server Ukrajinská pravda.

„Nyní však vidíme, že situace na frontě je poměrně obtížná a zásadní operační průlom se v následujících týdnech neočekává,“ řekl plukovník Ants Kiviselg.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 23.09.2023 11:45:47
Ukrajina nemá na Krym žádný nárok. Ani historický, ani etnický, ani právní, ani morální. Historicky Krym patří Rusku (rozhodně víc jak Ukrajině), etnicky na Krymu jasně převažují Rusové, v referendu se jasná většina autonomní republiky Krym vyjádřila, že už nechtějí být součástí Banderostánu, morální právo na Krym ztratili Ukrajinci ve chvíli, kdy zabetonovali přívod pitné vody na poloostrov. O Ukrajince tady ale nakonec vůbec nejde. O Krym mají zájem Amerićani, aby se tam nasáčkovali a roztahovali. Ukrajinci jí slouží jen jako beranidlo. Ale utrpí největší ostudu a potupnou porážku ve své historii. Hanebný úprk z Afghánistánu, nebo z Vietnamu budou proti této porážce jen úsměvné historky.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…