Zlo jde z Ruska, shodli se Moravcovi hosté. Neřešit, jestli se prohrála jedna bitva. Jít hlavou proti zdi, jednou se to povede

26.06.2022 0:00 | On-line

Ve druhé hodině Otázek Václava Moravce se před kamerami ČT setkali historik Alexej Kelin a bývalý generální konzul v ruském Petrohradě Vladimír Votápek. Oba se stavěli k Západu kriticky a upozorňovali, že Západ jako celek nedělá dost, aby porazil zlo přicházející z Ruské federace. Západ podle nich musí dělat víc, aby přežil.

Zlo jde z Ruska, shodli se Moravcovi hosté. Neřešit, jestli se prohrála jedna bitva. Jít hlavou proti zdi, jednou se to povede
Foto: Screen vysílání ČT 24
Popisek: Václav Moravec a jeho hosté Alexej Kelin s Vladimírem Votápkem

Podle Kelina v tuto chvíli není pravděpodobné, že bude stávající ruský prezident Vladimir Putin odstaven od moci.

„Na každý z problémů je možné se dívat optimisticky nebo pesimisticky, a moji přátelé v ruském disentu tvrdí, že je lepší se dívat na věci optimisticky, protože jinak to vede k pasivitě. Ono je potřeba jít hlavou proti té betonové zdi a zkoušet ji prorazit a ono se to někdy povede,“ pravil Kelin.

„Moji přátelé doufají, že Západ se trochu vzpamatuje a musí si uvědomit, že jde o jeho existenci a musí proti tomuto koncentrovanému zlu zakročit, pokud nechce skončit jako Římská říše nebo Byzantská říše. Je potřeba pochopit, že tomu zlu je třeba čelit. Je mu třeba čelit už 105 let, kdy toto zlo metastázuje, mění tvář, ale pořád je to totéž zlo,“ vrátil se historik až do časů komunistické revoluce v roce 1917.

Votápek volil obdobná slova. Je přesvědčen, že sankce musí mířit na více Rusů. „Já možná nebudu pesimistický, ale budu kritický,“ ozval se s tím, že Západ by měl být přísnější vůči celému Rusku, protože dokud budeme sankce mířit jen na stovky ruských lidí, pak si s tím, Kreml dokáže poradit.“

„Já si myslím, že pro Rusy nebude taková výhra, že budou moct jezdit na Balaton. Důležité je, že nebudou moct jezdit na Azurové pobřeží, nebudou moct nakupovat na Západě a jejich děti nebudou moct studovat na prestižních západních univerzitách. Např. v těch v Javorové lize,“ vysvětloval někdejší generální konzul v Petrohradě.

Kelin přidal další poznámku. „Je potřeba se chovat racionálně vůči ruské opozici. Tady děláme takové nesmysly, jako že odsud vyhazujeme ruské studenty,“ konstatoval. „Je třeba pochopit, že nejde o nějakou náhodnou válku, ale jde o střet civilizací. Jestliže chce naše civilizace tuto válku přežít, tak se podle toho musí začít chovat,“ žádal před kamerami.

Podle Votápka se většina světa shodne v tom, že v Bělorusku není legitimně zvolená vláda. A v Rusku je to z jeho pohledu totéž. Jen to všichni nevidí stejně.

„Rusko nemá legitimní vládu a jeho občané by měli mít nárok na ochranu. Za podmínky, že se vyjádří jasně proti tomuto režimu. Nelze, aby tato pozice jednou za čtrnáct dní pendlovala mezi Moskvou a Prahou. Vzpomeňte si, jak to bylo s naší opozicí v časech komunismu. Členové opozice získali na Západě politický azyl, ale kdyby se tehdy pokusili vrátit do Prahy, no tak o ten politický azyl přišli,“ upozornil Votápek.

Poté volal po tom, aby zesílil tok vojenské pomoci ze Západu směrem na Ukrajinu. „Já bych byl šťastný, kdyby ta pomoc byla na úrovni desetinásobku toho, co je teď. Kdybychom tam např. neposílali jednotky či maximálně desítky houfnic, ale aby to byly stovky,“ nabádá Votápek.

Ukrajinci podle něj potřebují více klasických tanků a více klasických houfnic i dobře vycvičených vojáků, které přislíbila cvičit např. Velká Británie. Podle Votápka skutečností sice je, že Rusové mají stále více železa, ale to železo je starší a starší a starší. „Rusové zatím dokážou koncentrovat svou palebnou sílu, ukrajinští vojáci trpí a umírají, ale já věřím, že se to zlomí,“ vyjádřil naději Votápek.

Kelin prohlásil, že fakticky začala třetí světová válka a my se podle toho musíme chovat.

„Je to velice závažná situace, ve které už de facto jsme ve třetí světové válce a podle toho je třeba racionálně jednat a vnímat to celkově, ne podle toho, jestli bude jedna bitva vyhraná, nebo prohraná. Dneska z Ruska utíká i střední třída. To dřív nebývalo. Ti slušní lidé utíkají,“ konstatoval historik Kelin s tím, že tito slušní lidé utíkají i kvůli tomu, že je Západ zklamal. Tito lidé prý už přestali věřit, že jim Západ pomůže tolik, aby oni mohli něco změnit zevnitř.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…