Změna vlajek. Budou všude. Ukrajinské půjdou dolů a… Macinka nastínil, co sleduje EU

01.07.2022 22:26 | On-line

Petr Macinka z Institutu Václava Klause jde v podzimních volbách do boje o pražský magistrát se svou stranou Motoristé sobě. V pořadu „Podtrženo, sečteno“ se s moderátorem Lubošem Xaverem Veselým shodl, že nás čeká v souvislosti se začínajícím předsednictvím Česka Radě EU období, kdy se po Praze budou „prohánět kolony papalášů“ a symboly EU na nás budou svítit na každém kroku „jak za socialismu“. Šance na prosazení národních zájmů však evropské předsednictví nebude. EU se tím prý snaží o něco jiného.

Změna vlajek. Budou všude. Ukrajinské půjdou dolů a… Macinka nastínil, co sleduje EU
Foto: Repro XTV
Popisek: Politolog, mluvčí IVK Petr Macinka

Anketa

Vláda Petra Fialy dle vašeho mínění povládne (ptáme se od 30.6.2022)

94%
hlasovalo: 11256 lidí
Macinka u Xavera poznamenal, že dnešek je slavnostním dnem. V Česku totiž dle něj slavíme, že do naší země vstoupil „duch Evropské unie“. „Aspoň na tu půlku budeme lepšolidi,“ sdělil s úsměvem k počátku českého předsednictví Radě EU a poznamenal, že náš čeká „bezvadné“ období, během něhož se budou po naší metropoli „prohánět kolony papalášů“.

„Vlaječky budou v oknech. Všude. Skoro jak za socialismu. Už nebudou ukrajinský, ale teďka evropský na chvilku,“ předpovídá značnou změnu. Plusem by prý bylo nachystat už i nástěnky.

Již na vážnější notu následně Macinka v pořadu „Podtrženo, sečteno“ na XTV.cz dále podotkl, že evropské předsednictví je akorát „hračka na hraní“. „Je to hračka na hraní, kterou dává Evropská unie jednotlivým zemím, aby se utužoval kolektiv,“ sdělil. Předsednictví podle něj není možností nějaké země cokoliv změnit, ale spíše snaha u občanů vzbudit vyšší oblibu Evropské unie.

Vláda se podle Macinky bude nyní vymlouvat na předsednictví jako odůvodnění, proč se nestíhají řešit jiné záležitosti, které naši zemi aktuálně trápí, ale ostatní občany v Evropské unii vůbec to, že aktuálně Česko předsedá Radě EU, zajímat nebude a většina takovou informaci ani nepostřehne. „Pochybuji, že někdo ve Finsku nebo na Kypru to ví… Možná někteří lidé ve Švédsku, kterému předsednictví na konci roku odevzdáme,“ podotkl.

Od českého předsednictví přešel ke vnímání ruského prezidenta Vladimira Putina v Česku. Zprávu, že Putinovi důvěřuje jen každý desátý Čech, hodnotí kladně. „Já myslím, že je to docela dobrý výsledek a že pro Putina je to naopak velmi špatný výsledek. Vzpomeňte si, že u nás byl nejpopulárnější politik mladá hvězda sociální demokracie Stanislav Gross. Jeho popularita se svého času vyšplhala na nějakých 82 až 83 procent. To bylo opravdu fenomenální. Ještě v březnu 2004 měl snad podporu 70 procent mezi českou populací. O pár měsíců později se mu to začalo zadrhávat a stal se patrně nejméně populárním politikem v České republice a měl asi 18 procent. To bylo absolutní dno,“ podotkl s tím, že Putinovi se tak zřejmě „povedl“ nový rekord v tom, nakolik jej Češi nemusí.

„Takže jestli se teď Putin dostal ještě níž než Gross, tak je to dobrá zpráva o české veřejnosti,“ je Macinka rád za to, že Češi mají již po rozpoutání války na Ukrajině o Putinovi jasné mínění.

Pobavil se, že zřejmě Češi k tomu, že nemají rádi Putina, dospěli díky naší vládě. „Vypnuli ty weby a ejhle! Hned mu spadla popularita,“ glosoval ironicky, že bez vypnutí „prokremelských médií“ na pokyn vlády bychom určitě k takovému výsledku nedošli.

Následovala snaha Pirátů zbavit v Praze Jiřího Pospíšila jeho magistrátních funkcí kvůli jeho údajným kontaktům s obviněnými v Hlubučkově kauze.  „To je prostě legrační. To, že Piráti chtějí, aby Pospíšil nyní rezignoval, je opravdu legrační, protože máme tři měsíce do voleb. Pospíšil nemá žádnou funkci na magistrátu, on je zastupitelem, takže je to od Pirátů taková trošku nedůvěryhodná hra. Rychle křičme, že je to zloděj, aby to náhodou nespadlo i na nás, protože my s těmi zloději vládneme,“ poznamenal Macinka, že Piráti se takto snaží zakrýt, že jsou do kauzy také namočeni zejména společnou koalicí se Starosty. Spojením do koalice to prý nakonec „padne i na ODSku“.

A došlo i na kritiku Senátu k veřejnému ochránci práv Stanislavu Křečkovi, jež padla za jeho výroky vůči menšinám a uprchlíkům. Senát Křečkovy výroky označil za předsudečné a xenofobní a vyzval ho k tomu, aby důsledně vystupoval v souladu se svým slibem vykonávat úřad ombudsmana nezávisle a nestranně.

Terčem kritiky bylo mimo jiné Křečkovo prohlášení z loňského ledna, podle něhož někteří Romové mají problémy s bydlením ne kvůli diskriminaci, ale kvůli tomu, že „devastují bytový fond a přeměňují část obcí ve vyloučené lokality“.

Podle Macinky je Křeček „statečný člověk“, jelikož pokud nebude ukazovat na problémy, pak se vše bude jen zhoršovat. Upozornil, že problémoví členové menšin škodí tomu zbytku, jenž se chová slušně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…