Zneužitý atentát? Žantovský sekl „odborníka“. Trefil se mu do vzdělání

25.05.2024 4:44 | Komentář

TÝDEN V MÉDIÍCH Smutný je pohled na média, která se uchylují k výkřikům, že šiřitelé ruské propagandy v Česku zneužívají atentát na premiéra Fica, a podepírají to těmi, co o sobě tvrdí, že jsou experty na dezinformace. Podobně neveselý je pohled na Pirátskou stranu, jejíž ministr Lipavský při tvorbě svazácké, resp. pirátské, bezpečnostní strategie, která má zamezit šíření nepohodlných názorů, zřejmě propadl názoru, že kdo nesdílí jeho pohled na svět, je infošmejd. Na vylepšení nálady nejsou ani výsledky ankety klubu Sisyfos, jenž se anticenou Bludný balvan zcela minul cíle.

Zneužitý atentát? Žantovský sekl „odborníka“. Trefil se mu do vzdělání
Foto: Hans Štembera
Popisek: doc. Mgr. Petr Žantovský, Ph.D., mediální analytik

Asi nejodpornějším výplodem české mediální scény posledních sedmi dní byl článek Seznam Zpráv s titulkem „Šiřitelé ruské propagandy v Česku zneužívají atentát na premiéra Fica.“ „Kdybych ho měl komentovat stručně, řeknu: ‚Dalo se to čekat. Dříve, či později.‘ Samozřejmě že každá událost, dokonce i velice kontextově odlehlá, se hodí našim režimním propagandistům v médiích, jako jsou Seznam Zprávy, k tomu, aby zaútočili přes onu pomyslnou demarkační linii. Na druhou stranu chápeme ten alternativní mediální a politický kontext, který si teď nabírají autoři Seznam Zpráv na vidle. V článku nejsou žádné důkazy pro ta tvrzení, jen výkřik titulku je tak expresivní, že okamžitě zaujme. Přitáhne čtenáře, protože aby někdo zneužíval tak tragickou věc, jako je osobní útok na život člověka, natož známého státníka Roberta Fica, je pochopitelně důvod k pozastavení a k vyjádření zájmu,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Ovšem pod přitažlivým titulkem nenajdete jediný důkaz toho, jakým způsobem se „šiřitelé ruské propagandy dopouštějí onoho zneužití atentátu na premiéra Fica“. „Operují dvěma subjekty. Již tradičně vyjádřením Romana Máci, který je titulován ‚expertem na dezinformace‘. Netuším, kde pan Máca vystudoval tu vědu o dezinformacích, nebo jak se stal expertem na dezinformace. Mám spíše pocit, že u nás – to není jen Máca, to je Cemper a další podobní – platí to známé Warholovo: ‚Umění je to, co nazveš uměním‘. A tady platí, že odborník na dezinformace je ten, kdo se nazve odborníkem na dezinformace. Plácá stále dokola prorežimní ideje, které jsme slyšeli už miliardkrát, a tím je z něj asi ten odborník. Připomíná to i jinou historickou moudrost, že stokrát opakovaná lež stane se pravdou,“ podotýká mediální analytik.

Kartousovi anonymní elfové budou vynášet soudy

V článku jsou jako důvěryhodný zdroj těchto tezí uvedení oni slavní čeští elfové, z nichž nám kromě Boba Kartouse není dáno znát nikoho. „Představuji si je jako anonymní postavy, skryté v bílých pláštích zřejmě jako členové Ku-klux-klanu, a tyto hrozivé postavy analyzují náš informační prostor a vynášejí soudy nad tím, kdo je dezinformátor, kdo není, kdo je náš, kdo je cizí a podobně. To jsou staré známé metody třídního boje. Na každém okresním výboru KSČ nebo na každém stupni těchto výborů byl nějaký politický pracovník, který měl podobné věci na starosti a ukazoval prstem na toho, kdo je nepřítel, kdo přítel, a podle toho se s takovým jedincem zacházelo. Už jsme mnohokrát konstatovali, že dnešní svět, minimálně u nás v té euroatlantické zóně, velice silně připomíná 50. léta, komunismus, kádrování, třídní boj, hledání vnitřního a vnějšího nepřítele. To všechno je nám důvěrně známo,“ konstatuje Petr Žantovský.

Mnozí z nás to zažili jako dozvuky v 60. a 70. letech, mnozí to mají aspoň nastudováno. „Proto vůbec nepochopím, jak je možné, že tak velká část společnosti vykazuje takovou míru tolerance vůči takové míře veřejného lhaní, co se řine z našich médií. A nevídaný je i cynismus, s nímž operují média typu Seznam Zpráv u tak tragických událostí, jako byl atentát na premiéra Roberta Fica. Měl by se učit na školách jako příklad toho, co se nemá, nikoli toho, co se má. Jenže my jsme v převrácené společnosti a platí všechno naopak. Opravdu nevím, kam až dojdeme, jestli to budou veřejné popravy nebo to bude bičování nebo jako za krále Karla IV., že bude provinilec v koši máčen ve studené vodě Vltavy, pak bude natřen kolomazí, vyválen v peří a hnán pražskými ulicemi. Může se to stát, už bych ani tyto bizarnosti nevylučoval. Když se podívám kolem sebe, tak mám pocit, že do takového světa se řítíme,“ domnívá se mediální odborník.

ČTK za covidu oslovovala jen schválené odborníky

V tomto týdnu ho opět „potěšil“ jeho „oblíbený“ server Forum 24 článkem, který vyšel pod titulkem „Český klub skeptiků Sisyfos rozdával anticeny Bludný balvan. Udělil je známé moderátorce i bývalé novinářce“. „Člověk by čekal, že se dočte skutečně zásadní informace o nějakých dramatických nepravdách nebo dezinformacích, poněvadž klub Sisyfos se snaží, jak o sobě tvrdí, ‚upozorňovat na přínos jednotlivců i různých spolků k matení české veřejnosti a rozvoji blátivého způsobu myšlení‘. Chvilku jsem přemýšlel, co to je blátivý způsob myšlení, nepřišel jsem na to. Ale zřejmě také myslím blátivě, neboť jsem ani u jedné ze dvou letošních ‚oceněných‘ Bludným balvanem, a to redaktorky Angeliky Bazalové ani moderátorky Martiny Kociánové nenašel žádnou blátivost či do nebe volající zločinnost v šíření nepravdivých nebo blátivých informací,“ říká pro ParlamentníListy.cz Petr Žantovský.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tady to dopadne jak na Slovensku všichni voliči proti Bratislavě , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekarelhrabě , 25.05.2024 10:09:26
A tady to bude Praha a Brno proti všem ?Už bylo dost bídy za ty 2,5 roky této neschopné pětikoalice ! Napřed Němci ,UK, USA a pak jsou na řadě ti co tu vše vybudovali !!Němci nám za levnou el. energii zvednou o 30 % cenu za tranzit plynu ! Němci atd. v jejich firmách u nás nám platí třetinové mzdy a pracovní normy jsou v některých jejich továrnách u nás daleko vyšší !! Češi s prohnutou páteři kleči před nimi na kolenou a asi se ptají jak Vám ještě můžeme pomoci !§Já jsem hrdý Moravák s Ostravska a nikdy bych tak neklesl!!Proto jsem nevolil ani 107 ani 108 ?

|  10 |  0

Další články z rubriky

Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

15:25 Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

Premiér Petr Fiala (ODS) se dostal do křížku s jedním z podnikatelů na debatě Restart Česka v pražsk…