Způsob přijímání sponzorských darů nás znevýhodňuje, hlásají kandidáti na Hrad

22.07.2012 19:38

Tento týden schválil Senát prováděcí zákon, který pojednává o pravidlech přímé volby prezidenta. Volby jsou sice ještě daleko, ale někteří kandidáti už začali s bojem naplno. Ti si ale stěžují, schválená forma je totiž podle některých nevyhovující, alespoň co se sponzorských darů týká. Nedostatečně totiž upravuje jejich přijímání.

Způsob přijímání sponzorských darů nás znevýhodňuje, hlásají kandidáti na Hrad
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch

Poslankyni Evropského parlamentu Zuzaně Roithové se například nelíbí to, že jí peníze k volbě od lidí chodí poštovními poukázkami. Jenže tam se nemusí vypisovat soukromé údaje jako datum narození, což je při sponzorském daru nutné. Peníze tak nemohou přijmout, což může být určitá nevýhoda.

Kandidát za ODS Přemysl Sobotka ale tohle odmítá.  Všichni budou pod stejnou kontrolou, takže se o zvýhodňování nedá vést řeč. Jakékoliv pochybení zamítá i předseda Senátu Milan Štěch. Sice je to první přímá volba v historii, ale podmínky jsou pro všechny stejné. „Byla to široká dohoda na úrovni všech parlamentních stran,“ prohlásil Štěch v České televizi s tím, že by tyhle podmínky měli dodržovat všichni. Jinak mohou tuto volbu zpochybněním a stížnostmi u soudu ohrozit.

Hotovostně ani nákup za korunu

Dalším problémem by mohly být i nákupy z obdržených peněz. Ty totiž musí být použity pouze v bezhotovostním styku, takže si kandidát na Hrad osobně nekoupí ani papír do tiskárny v hodnotě jedné koruny. Jednalo by se totiž o porušení prováděcího zákona.

Zákon nyní čeká na podpis prezidenta Václava Klause, a to v následujících dnech. Platit by tak mohl už od začátku října, což je pět měsíců a něco ke konci mandátu prezidenta.

Zatím se tedy do bojů o Hrad zapojil Přemysl Sobotka za ODS, ten bude nejspíš spoléhat na hlasy poslanců, bývalý senátor Jiří Dienstbier za ČSSD, jenž shání 50 tisíc podpisů a taky předseda strany TOP09 Karel Schwarzenberg. I ten bude muset sehnat petici s 50 tisíci hlasy.

Jediný, kdo zatím dosáhl této hranice podpisů je expremiér Miloš Zeman za sociální demokraty. Předsedkyně hnutí Suverenita Jana Bobošíková má údajně přes 15 tisíc hlasů. U dalšího bývalého premiéra Jana Fischera hlasy denně přibývají po stovkách.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…