Zrušit koncesionářské poplatky? Nepřípustné! Důležitý je hlas lidu, tedy ten váš. Několik tisíc lidí na Václaváku bránilo Českou televizi

14.03.2018 20:22 | Zprávy

REPORTÁŽ Na pražském Václavském náměstí se celý večer konala demonstrace na podporu České televize v souvislosti s tím, jak se na adresu veřejnoprávní služby vyjadřuje prezident Miloš Zeman. Na demonstraci, která nesla název „Zemane, ČT nedáme! Demonstrace za zachování svobody slova a médií“, se sešly podle organizátorů čtyři tisíce lidí.

Zrušit koncesionářské poplatky? Nepřípustné! Důležitý je hlas lidu, tedy ten váš. Několik tisíc lidí na Václaváku bránilo Českou televizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace za zachování svobody slova a médií v reakci na inaugurační projev prezidenta Miloše Zemana

Krátce po devatenácté hodině demonstranti zaplnili horní část Václavského náměstí u sochy sv. Václava, oproti manifestaci z minulého týdne byli přítomní i řečnící. Přibližně ve čtvrt na osm se ozvalo pískaná a bubnování. Skandovala se „hanba“, nad davem vlály české vlajky a v četném zastoupení i vlajky Evropské unie. Po stranách náměstí se s velkou námahou prodírala dvojice metařek pražských služeb. „S dovolením,“ ozvalo se, zatímco dav skandoval „Babiše do koše“. „Cesta do mekáče je dnes opravdu namáhavá,“ prohlásila prochazející dívka.

„Zrušení koncesionářských poplatků považujeme za nepřípustné,“ hlásal moderátor demonstrace, který je zároveň aktivistou skupiny AUVA (Andrejovy účtenky vrátíme Andrejovi). „Je povinností tohoto státu veřejnoprávní média bránit před populistickým a politickým tlakem. Svoboda je jedním ze základních pilířů demokratické společnosti,“ doplnila moderátora jeho kolegyně.

Poté se moderátor opět přihlásil o slovo s tím, že protest dneškem nekončí, ale u konce bude až tehdy, „když nechají politici naše novináře na pokoji“. „Důležitý je hlas lidu a to je hlas váš,“ zahásil. „Už jsme tady, už jsme tady,“ odpověděl mu jednohlasně dav.

Následně moderátor zmínil i Slovensko a úkladnou vraždu investigativního novináře Jána Kuciaka. Moderátor zmínil Ficovu roli, kterou slovenský premiér sehrál v navození nepřátelské atmosféry vůči novinářům na Slovensku. Fico mimo jiné dříve novináře otituloval výrazem „špinavé protislovenské prostitutky“.

K demonstrantům v prostoru pro řečníky promluvil i režisér Jan Svěrák, kterého prezident svým prvním proslovem po slavnostní přísaze přiměl sepsat petici na poporu České televize.

„Říká se, že jsme rozdělený národ a jsme prý pražská kavárna proti zbytku země. Jsme chudí proti bohatým a nešťastní proti šťastným. A jsme Česko B proti Česku A,“ zahájil svůj proslov režisér, podle kterého jsme se nechali takto rozdělit, protože tak se mocným lépe vládne, když je národ rozdělený.

Dále vybídl lidi, aby si poslechli, že zveřejnil výzvu Pět vět na obranu České televize. „Televize, která nevysílá vždycky to, co chceme vidět a na kterou musíme měsíčně platit 135 korun,“ řekl Svěrák s tím, že za dva dny tato výzva na internetu nasbírala šest tisíc podpisů.

Režisér se proto rozhodl přečíst seznam měst a obcí, odkud podpisy jsou, jelikož ho prý překvapilo, že takto neuvažují pouze lidé právě přítomní na Václavském náměstí, hájící Českou televizi. „Byly to třeba i Plzeň, Petříkov, Praha, Zlín, Kamenický Šenov, Praha 10, Mikulčice, Turnov, Vyškov, Zlín, Šenov, Praha 5, Týnec,“ uvedl Svěrák a zdůraznil, že to není pražská kavárna, ale celá země.

„V celé zemi jsou lidé, kteří chápou, že svobodná média musíme bránit a chránit stejně jako novináře před mocenským tlakem. Kdybychom jim dovolili vzít nezávislost našich médií, už je nikdo nebude za nás schopen kontrolovat,“ burcoval dav režisér a sklidil hlasitý potlesk. „Z celé země nám vzkazují: Nejste v tom sami,“ připomněl.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jonáš Kříž

Tomio Okamura byl položen dotaz

bydlení

Stát musí převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. Co touto vaší větou přesně myslíte? A jaká cena za bydlení je podle vás v pořádku? A jak byste řešili problém, že na řadě míst, kde je největší poptávka po bydlení, není u...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…