Zrušit státní fondy? Raději než je vést hloupě, říká šéf NKÚ

13.08.2012 18:21

Hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu byl viceprezident Nejvyššího kontrolního úřadu Miroslav Kala. NKÚ konstatoval ve své zprávě zkritizoval některé státní fondy a má za to, že by bylo možné je sloučit či zrušit.

Zrušit státní fondy? Raději než je vést hloupě, říká šéf NKÚ
Foto: hns
Popisek: Kontrolní protokol NKÚ, ilustrační foto.

„U státního fondu kultury Poslanecká sněmovna dlouhou dobu nezvolila jeho vedení a byl kvůli tomu paralyzován,“ vysvětlil Kala, proč je na vině problémů také právě sněmovna. Přesto Kala odmítá hledat lidi zodpovědné za stav těchto fondů, jelikož posláním NKÚ je konstatování problémů.

Musí se změnit systém

Velký problém je také v tom, že fondy nemají pravidelné příjmy, aby nebyly závislé na dotacích. „Zákon byl nastaven tak obecně, že ministr sice nese část zodpovědnosti, ale rada, která peníze rozděluje, žádnou nenese...“ uvedl Kala k tomu, zda fondy existují proto, aby vyváděly státní peníze do soukromých kapes.

„My jsme řekli: Rozhodněte o tom, kterou oblast budeme řešit fondové správy, do té doby vyřešte legislativu, vyřešte jejich příjmy a vyřešte, do čeho mají investovat,“ shrnul Kala. Dalo by se říci: „Než to dělat hloupě, tak to radši nedělat vůbec,“ dodal.

Někteří lidé se sice vyjadřují v tom smyslu, že se závěry NKÚ nesouhlasí, Kalu to ale příliš nezajímá. „Já si z toho nedělám nic a snaží se proti tomu obrnit. Snažím se o jedinou věc – naše závěry musejí být perfektní,“ odpověděl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…