S odvoláním proti výsledku státních maturit uspělo jen 35 studentů

22.11.2012 22:16 | Zprávy

1258 studentů se odvolalo proti výsledku státních maturit, uspělo jich jen 35. Sdělilo to centrum pro přípravu maturit Cermat s tím, že nejvíc žáků se odvolalo kvůli testu z matematiky a slohu. U opravných maturit propadlo 8100 mladých lidí, tedy asi 38 procent těch, kteří zkoušky skládali. Spolu s těmi, kteří se ke zkoušce vůbec nedostavili, tak letos zůstalo bez maturity 10.000 mladých lidí, což představuje zhruba desetinu ročníku.

S odvoláním proti výsledku státních maturit uspělo jen 35 studentů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

 

Výsledky testů si na ministerstvu nechalo přezkoumat 907 lidí, krajské úřady pak prověřily 351 žádostí o přezkum písemných a ústních zkoušek. "Cermat zpracoval oponentní posouzení ke všem podaným žádostem a v 35 případech vydal kladné doporučení. To odpovídá 2,78 procenta všech žádostí," uvedl pověřený ředitel Cermatu Jiří Zíka. Po jarním termínu uspělo s odvoláním 6,6 procenta nespokojených studentů.

Počet odvolání se může ještě zvýšit

Cermat ale zároveň upozornil, že počet odvolaných ještě nemusí být konečný, stávající legislativa totiž nestanovuje lhůtu pro podání žádosti o přezkum. Novela školského zákona už ale pro příští ročník maturit toto upravila.

Po zářijových zkouškách byli studenti nejvíc nespokojeni se známkou z testu z matematiky v lehčí verzi, odvolalo se jich kvůli tomu 740. S výsledkem písemné práce z češtiny nesouhlasilo 250 maturantů. „Šestadvacet kladných doporučení se týkalo písemných prací, devět úspěšných odvolání se vztahuje k didaktickému testu," sdělil Cermat.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Tomio Okamura byl položen dotaz

Co je podle vás příčinou vašeho neúspěchu?

Podle mě to souvisí i s tím, že se jste chytli papalášské manýry. Už jsem to třeba psala panu Fialovi, když tvrdil, jak je neetické někomu odebrat náhrady, když nepracuje a co myslíte, odpověděl mi alespoň? Ne. Vám už také většina z nás nestojí ani za odpověď. Dřív jste byli mnohem otevřenější. Naví...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

15:25 Jste lhář a nejhorší premiér, vyslechl si Fiala od podnikatele. A povolily nervy

Premiér Petr Fiala (ODS) se dostal do křížku s jedním z podnikatelů na debatě Restart Česka v pražsk…