Eman Pluhař: Odešel Helmut Schmidt

11.11.2015 14:39

Snad nikdy předtím nebylo v čele Evropské unie zapotřebí člověka jako je on: přesvědčený a osvědčený Evropan a krizový manažer světového formátu. Legendární pověst krizového manažera si získal už při katastrofálních záplavách, když se Severní moře v roce 1962 začalo rozlévat i v Hamburku.

Eman Pluhař: Odešel Helmut Schmidt
Foto: commons.wikimedia.org
Popisek: Helmut Schmidt

Ve vládě malého městského státu měl sice postavení něco jako policejního prefekta, ale protože zavládla panika, vzal si na povel i helikoptéry a lodě německé armády. Zachránil tak životy tisícům lidí, kteří čekali, mrzli a umírali ve vichřici na střechách zaplavených domů.

Žezlo německého kanceléře převzal z rukou Willyho Brandta - také v krizi - a to na dobu celých osmi let. Předtím byl ministrem hospodářství, financí i obrany. V tomto období se spřátelil s francouzským prezidentem Giscardem d’Estaing. Oba rukou nedílnou jsou autory G 7 a oba kultivují nejen vztahy mezi oběma zeměmi, ale i dnešní svět.

Také v tomto období musí čelit krizi, ale ta nemá do velikosti obdoby, respektive je srovnatelná snad jen s kubánskou krizí. V tomto případě je to Brežněv a konsorti, kteří umístí své nuklární rakety na území NDR, Československa a Polska a zaměří je na města západní Evropy. Krizový manažer Schmidt teď organizuje obranu ve formě protiváhy amerických raket, se kterou nesouhlasí jeho vlastní straníci z německé sociální demokracie, ani právě startující Zelení a Mírové hnutí a už vůbec ne miliónové demonstrace proti rozmístění Pershingů. H.Schmidt neustupuje, SPD další volby prohraje, ale nastupující Helmut Kohl přebírá jeho politiku (Dvojí rozhodnutí NATO).

A Helmut Schmidt později po pádu komunismu se zadostiučiněním napíše:“ Jak sdělil Michail Gorbačov při své nedávné návštěvě Hamburku „Dvojí rozhodnutí NATO“ bylo nutné“.

Často je citován výrokem že „když má někdo vize, měl by vyhledat lékaře!“. Dlužno říci, že tady šlo o vnitrostranickou diskusi a Helmut Schmidt byl stoupencem etiky odpovědnosti. Měl jsem ho rád.

Eman Pluhař (Německo)

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

dezinfománie

Dobrý den, zajímalo by mě, co si myslíte o tomto komentáři Zahradila -https://www.parlamentnilisty.cz/politika/politici-volicum/Zahradil-ODS-Zaznamenanihodne-vyrony-dezinfomanie-755567. Dále by mě zajímalo, co s těmi dezinformacemi pořád máte a co za ně vlastně považujete? Protože se zdá, že tato vl...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Lanz: Rozvrat školství jako důsledek všeobecného úpadku společnosti

15:22 Zdeněk Lanz: Rozvrat školství jako důsledek všeobecného úpadku společnosti

Název článku Spolupráce se školami je zásadní, ne vždy ale funguje, který vyšel 2. května 2024 na se…