Fotoblog Františka Dostála: Ohlížení se za státním svátkem

12.11.2015 9:17

Jedním z oceněných u příležitosti státního svátku 28.října byl také zakladatel baby-boxů Ludvík Hess. I kdyby nebylo této skutečnosti, zmíněný L. Hess má za sebou obrovský kus práce při prezentování prací mnohých začínajících básníků, spisovatelů a rovněž fotografů.

Fotoblog Františka Dostála: Ohlížení se za státním svátkem
Foto: Archiv
Popisek: Zakladatel babyboxů Ludvík Hess

Mnozí z těchto literátů dosáhli úrovně nejvyšší. Nakonec i jeden z nich byl ve stejný den jako L. Hess na Hradě oceněn. Těžko říct, zdali prezident byl svým kancléřem či tiskovým mluvčím o této skutečnosti informován.

Psal se rok 1964 a v Libni spatřil světlo světa časopis Divoké víno. O rok později se nad jedním libeňským zákoutím objevil transparent s nápisem Klub poezie. L. Hess byl prvním nakladatelem tragicky zesnulého básníka Václava Hraběte. V roce 1966 bylo Divoké víno tištěno v tiskárně na Vinohradech, ale záhy se přemístila do Vršovic do Francouzské ulice č. 106. Vršovice jsou mojí rodnou čtvrtí, a tak o tom leccos vím. Po dlouhý čas mi mnohé sdělovala i hospoda U ječmene, kam zacházel jeden z vršovických básníků. Po sovětské okupace naší země v srpnu v roce 1968 jeden z ofsetových strojů byl přemístěn do Londýnské ulice, kde se tiskly protisovětské letáky. Na stránkách tištěného Divokého vína publikovalo v letech 1964-1971 na 360 autorů!

Konec časopisu se ale přiblížil. První číslo roku 1972 již zůstalo v zapečetěné tiskárně ve sklepě v jiné ulici, kam z legální tiskárny na Francouzské ulici v noci L. Hess převezl ofsetový stroj. Za krátký čas vyšetřovatelé z vnitra zabavili stohy papírů s básněmi i texty tištěnými v Divokém víně. V roce 2007 vyšla rozsáhlá knižní antologie časopisu. Dokonce i s mojí fotografií uvnitř u básně Jiřího Žáčka. Ne, nejsou jen baby-boxy, pane prezidente!

Punk foto Fr Dostál

 

 

 

 

 

 

 

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

inflace

jeden z posledních vašich slibů byl, že inflace klesne. A zase jste se hodně mýlil, inflace v České republice stoupá!! jak je to možné?? Stát vám platí 14 poradců, mezi nimi Křečka, to ani on nevěděl že inflace a ceny budou neustále stoupat?? Tak k čemu tam vlastně všichni jste ???

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Jemelík: Xaverovy patálie

10:14 Zdeněk Jemelík: Xaverovy patálie

Před několika dny začalo ve veřejném prostoru rezonovat jméno Luboše Xavera Veselého (dále jen LXV),…