Jakub Červenka: Okénko trhu

22.03.2018 19:18

Jednání měnověpolitické rady Fedu přineslo navýšení klíčové úrokové sazby do pásma 1,50 % - 1,75 %. Rozhodnutí bylo jednomyslné.

Jakub Červenka: Okénko trhu
Foto: pixabay.com
Popisek: Analýza - ilustrační foto

Podle Fedu růst americké ekonomiky v prvním čtvtletí oproti předchozímu hodnocení mírně oslabil, ale v dalších částech roku bude silně podpořen daňovou reformou. Podle projekcí členů rady se letos dočkáme celkem tří navýšení úrokových sazeb, takže prosincové odhady zůstaly beze změny. Nicméně v roce příštím by klíčová sazba měla narůst o 75 bazických bodů a v roce 2020 o 50, což je více, než předvídala poslední projekce z prosince. Znamenalo by to tak, že během dvou let klíčová sazba americké centrální banky dosáhne 3,25 % - 3,50 % a překoná tak dlouhodobě neutrální hodnotu 2,9 %. V krátkém horizontu si tak Fed ponechává více prostoru, ale ve střednědobém hledisku je o trochu více jestřábí. Zástupci Fedu očekávají růst spotřebitelské inflace v příštích několika měsících, ale měnověpolitická inflace podle PCE deflátoru by neměla přesáhnout 2 % do roku 2020. To se ale nezdá tolik pravděpodobné. Podle odhadu týmu RBI dosáhne PCE deflátor 2,5 % již toto léto a s tempem přehřívání americké ekonomiky se těžko hledají důvody, proč by inflace měla zase klesnout. Existuje tak možnost, že růst inflace v příštích pár měsících americkou centrální banku zaskočí a na červnovém mítinku členové měnověpolitické rady naznačí celkem čtyři navýšení sazeb za rok 2018 (krom včerejška tedy v červnu, září a prosinci), za čímž si stojí i tým RBI. Na výsledky jednání trh reagoval rozporuplně. Zatímco dluhopisy mírně zdražily a výnosy klesly o několik bazických bodů, dolar oslabil skoro o cent, ale pak ztrátu mírně napravil na EUR/USD 1,2313.

Americký Kongres představil novou dohodu o navýšení dluhového stropu, Dohoda bude projednána ještě dnes, aby se Kongres vyhnul možnosti zítřejšího shutdownu.

Březnový PMI ve výrobě v Německu pokleslo o více než dva body na 58,4 bodů. Nepříjemně to překvapilo i trh, který v mediánu očekával 59,8 bodů. Jedná se o třetí pokles v řadě a o nejnižší hodnotu indexu za posledních osm měsíců. Zpomalil růst objednávek i tempo tvorby nových pracovních míst. Důvěra firem ale poklesla jen o málo. Zajímavostí je, že průzkum zjistil zřetelně vyšší počet zaměstnanců na nemocenské, což ovlivňuje výkonnost firem. Může to znamenat, že březnový pokles indexu PMI byl způsoben sezónními faktory a v příštích měsících bude stabilní, nebo trochu naroste. PMI v eurozóně také poklesl, o 1,5 bodu na 56,6 bodů. PMI v USA dokonce mírně narostlo na 55,7 bodů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty