Jiří Bátěk: Opravdu musí být Vánoce jen o jídle a klidu?

15.12.2015 21:45

Poslední dobou se stal pojem „hodnoty“ téměř floskulí. Každý si může pod tímto pojmem představit, co chce, a možná právě proto je tak hojně využíván, aniž by byl blíže upřesněn a rozvinut. Stal se často jen prázdnou bezobsažnou frází, která se opakuje jen proto, aby zaplnila prázdná místa stránek či éteru.

Jiří Bátěk: Opravdu musí být Vánoce jen o jídle a klidu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vánoční ozdoba

Blížící se vánoční svátky mohou kritickému pozorovateli nastavit zrcadlo a odkrýt tak kdejaké neduhy společnosti. Ale proč společnosti - vlastně nám samotným. A nemusí to být jen služba bohu konzumu, honba za požitkářstvím.

Čas Vánoc by se mohl stát prvotním impulsem ke změně nás samotných a poté i kýžené změny společnosti. O tom nám Vánoce ostatně rok co rok dávají symbolicky znamení, které však možná nevědomky, snad i záměrně, přehlížíme.

V Betlémě se narodil Ježíš. Po dlouhé a strastiplné cestě života dospěl k utrpení, smrti, konečnému zmrtvýchvstání a jako již Ježíš Kristus k završení své velkolepé poutě. Právě ona Betlémská událost, onen veledůležitý počátek, bez kterého by nebylo završení, nám připomínají vánoce. Měly by podněcovat člověka ke změně, k přehodnocení postoje k sobě i svému okolí. Vzdát se navyklých předsudků, omílaných stereotypů a pozměnit svůj hodnotový žebříček. 

Vánoce jako svátky klidu či míru nestačí. Ani dobré pohody. To vše se dostaví také, ale jako následná odezva. Vánoce by měly podnítit k zamyšlení, a tak se stát svátky vůle, odhodlání. Ulpět na tradičním pojetí těchto svátků jako svátků hojnosti je jako zůstat stát na místě. 

Ne „mám depresi“, ale je zde vědomí deprese, ne „mám strach“, ale je zde vědomí strachu, ne „nám špatnou náladu“, ale je zde vědomí špatné nálady. Nějak takto by mohl prvotní impuls k proměně sebe sama začít. Naučit se být, vědomě v přítomnosti, zde a v tomto okamžiku. Ne být tím či oním a chtít neustále to či ono, stále něčeho dosahovat. 

Vyšlo v rámci mediální spolupráce s Literárními novinami

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…