Josef Ježek: Imigrant jako zbraň

09.11.2015 14:17

Při své návštěvě Pardubického kraje minulý týden řekl prezident, mimo mnoho jiných slov, i tato slova: „Protože zastávám názor, že migrace je řízená invaze, která má rozvrátit evropské sociální, kulturní, ekonomické a politické struktury, že je dobře organizovaná a není spontánní, a že přijde čas, kdy naše armáda bude muset zasáhnout na obranu našich vlastních hranic…“.

Josef Ježek: Imigrant jako zbraň
Foto: archiv T. Jirsa
Popisek: Imigranti v Makedonii

Bylo to myslím při návštěvě firmy, vyrábějící radiolokační systémy. Na první pohled se zdají být slova pana prezidenta silně přitažená za vlasy. Však to také tak bylo jistými kruhy komentováno. Při bližším pohledu však zase tak bizarní nejsou.

Už v roce 2011 uveřejnila přední americká odbornice pro studium migrací prof. Kelly M. Greenhillová studii Zbraň masové migrace, kde použila termín „strategicky řízená migrace“, když jí definovala jako „přeshraniční pohyb populace, který je cíleně vytvořen nebo manipulován za účelem oslabit, přesvědčit nebo zastrašit koncový stát“. Ve své mírnější podobě má spíše formu výhrůžky, ve své extenzívní formě může mít až charakter občanské války. Paní profesorka na podporu svého tvrzení uvádí, že v poválečné historii našla nejméně 56 případů řízených migrací. Je znám příklad z Ugandy roku 1972, kdy tehdejší vládce Idi Amin vyhnal ze země početnou komunitu indických obchodníků, což bylo vykládáno jako příklad černého rasismu. (Tehdy ještě neexistovala politická korektnost!) Z tohoto množství ovšem 50 tisíc Indů bylo držiteli britského pasu a Amin vyhrožoval Britům, že je zahltí  těmito lidmi, pokud nezmění své vojenské záměry. Podobnou vlnou vyhrožoval USA i Fidel Castro a také východoněmecký vůdce Honecker. Ten pro změnu svým krajanům na západ od berlínské zdi. V roce 1979 při rozhovorech amerického prezidenta Cartera s čínským premierem Teng Siao-pchingen  tlačil Američan na dodržování lidských práv a volný pohyb osob v Číně. Teng na to kontroval dotazem, kolik si přeje Amerika čínských emigrantů. Milion, 10 milionů nebo snad 100 milionů? Debata na toto téma rychle skončila.

Na tyto skutečnosti upozorňuje geolog a klimatolog Václav Cílek ve svém článku pro Echo24. Stále častěji se totiž objevují, v souvislosti s nynějším problémem migrantů, různé konspirativní teorie. Hovoří o skryté síle v pozadí,  která všechno toto dění organizuje s cílem oslabit Evropu jako kontinent i společenství států, nebo alespoň jejího politického a ekonomického lídra – Německo. Bohužel některá fakta těmto teoriím nahrávají. Hovoří se o vlivu amerických lidskoprávních organizací na podporu utečeneckého boomu, stejně jako o financích multimilionáře Georga Sorose. Ostatně i v našich končinách se můžeme ptát, kdo financuje různé humanitární aktivity? Už 19. října čteme, že na srbsko-chorvatském hraničním přechodu  Bapska-Berkasovo, už několik týdnů 30 českých dobrovolníků pod vedením Jana Piňose (známého např. z jeho působení v čele CHKO Broumovsko, nyní mluvčí Hnutí DUHA) organizuje pomoc. Od té doby uplynuly další 3 týdny. To vše jenom z lásky k běžencům?

Mimochodem, názory tohoto pána jsou vskutku originální a neotřelé. V srpnu v článku Za uprchlíky poděkujme, píše mimo jiné: „Myslí si čeští v míru a pohodlí žijící občané, že je normální zahnat zpět lidi, za jejichž utrpení neseme odpovědnost (sic!),  zpět do nelidských podmínek, zatímco budeme dál zvyšovat konzum a globální sociální nerovnováhu…“. Zdá se mi, že se tento pán snad pasuje na Beránka, který snímá hříchy celého světa. Čekám na okamžik, kdy si on sám nastěhuje do svého bytu alespoň 30 Afghánců nebo Eritrejců, aby nám šel osobním příkladem. Ono mu na to jistě Greenpeace nebo Hnutí Duha přispěje. Jde jen o to, zda to bude z peněz našich daňových poplatníků nebo pana Sorose.

Ale vraťme se k původnímu tématu. Britský Daily Telegraph informoval minulý týden o stanovisku mluvčího lybijského Generálního národního kongresu Džamala Zubíi, který říká: „Abych byl upřímný, už jsem mnohokrát vládě radil, že bychom měli najmout lodě a poslat je (imigranty) do Evropy. Chráníme brány Evropy, jenomže ta nás neuznává a nechce to udělat. Tak proč bychom měli migranty držet tady?“ Zubíja je představitel neuznávané libyjské vlády v Tripolisu, když partnerem EU je vláda v Tobruku. V Lybii je nyní cca milion přistěhovalců z různých částí Afriky. Jejich cílem je Evropa. Jen za rok 2014 jich odtamtud přišlo 170 tisíc a letos do září dalších 130 tisíc. A to jen jedna destinace. Je tu válkou zmítaná Sýrie, Afghánistán a další. Proud lidí nemá konce.

Jestli na těch konspirativních teoriích opravdu něco není. Darmo se u nás v Čechách neříká: Na každém šprochu pravdy trochu!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…