Josef Reiman: Jaká je u nás dělba údělu?

05.12.2011 19:58

V souvislosti s proplácením náhrad a přesčasů poslancům za dobu, kdy opozice blokovala schválení tak zvaných reformních zákonů, jsem se zamyslel nad jejich dopadem na společnost, kterou už dávno koaliční poslanci a členové vlády překřtili na "MY" a „ONI".

Josef Reiman: Jaká je u nás dělba údělu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus u řečnického pultu ve sněmovně

Jestli jsem tomu dobře porozuměl, potom my jsou ti vyvolení, kteří reprezentují vůli lidu a oni jsou ti ostatní, kteří jejich programové snažení narušují a blokují. Vezměme to tak, že jestli ODS se svými cca 35 tisíci členy a sympatizanty obdržela ve volbách v roce 2010 20,2 % hlasů, TOP 09 15,7 a VV 10,9 %, kam se poděly hlasy odpovídající obsazení poslanecké sněmovny? Dnes mluví koalice jménem celého národa. V praxi tu necelých 100 tisíc partajníků rozhoduje za všechny občany, pohříchu k jejich neprospěchu.

A tak nás pán Kalousek, vzděláním chemik, varuje před krizí Eura a notoricky mrzačí rozpočet s odkazem na evropskou krizi, která by tvrdě dopadla na naše hlavy, tedy ne na vaše. Pan Nečas před korupcí, ve které jedou i jeho kolegové a proti které on bojuje. Pán Bendl rozhoduje o zemědělství, ke kterému má stejně blízko jako moucha ke sklenici piva. Pán nevoják Vondra o naší bezpečností s rozhledem Promopro Westmana. Pán zubař Besser o naší kultuře, o ostatních ani nemluvě, protože pan doktor Heger už dávno zapoměl na Esculapův slib a skutečně dělá pro nemocné vše tak, aby jich už brzo zbavil přetížené zdravotní pojišťovny s jejich paláci a s knížkami IZIP, se kterými lékaři nechtějí mít nic společného.

Navršila se nám za ta léta spousta dluhů, o kterých tito páni prohlašují, že je třeba cíleně snižovat, ale stále se nedovídáme, kdo je nadělal a kdo si to žil nad poměry. Kdo to vlastně zadlužil naše vnuky. Snažme se být korektní a uznejme alespoň, že jsou to dobří taktici, kteří zprávy o dalším předpokládaném zvýšení DPH oznámí v TV v sobotu večer tak, aby lidé měli dokonale otrávený víkend a do pondělka vychladli a nechystali zase nějaké směšné shromáždění ne blíže než 100 metrů od Poslanecké sněmovny. Víte, ono se časem jistě nějaké řešení najde a nebude to potřebovat ani "mrtvého studenta Šmída". Jen je otázka proti komu nespokojení policisté zasáhnou, zvláště budou-li politici neustále zasahovat do jejich činnosti. Pokud se argumentace vládnoucí menšiny přikloní k tomu, že lidé ještě stále jezdí auty a proto není třeba snižovat spotřební daň na pohonné hmoty, stále ještě kouří, i když ceny cigaret jsou horentní, a ještě stále mají dost majetku, který mohou exekutoři zabavovat, tak ještě není zle. Ještě mají své domy a byty, a tedy jsou ústy statistiků milionáři, ale i oni mohou časem na vaši politiku zajít hladem někde pod mostem.

Pozor pánové, potom už nebude komu vládnout. A sami mezi sebou si přece nebudete ztrpčovat život. Jenže mezi lidmi už zcela zřetelně klíčí semeno revoluce. Řídící emocí je zlost. Potom už bude těžké dovolávat se příznivců vaší politiky. Potom žádní nebudou a kamarádi už budou mít dávno převlečené své politické kabáty.

Josef Reiman

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Reiman

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.