Marek Lanz: Dvojí metr pana Kurze?

27.09.2019 17:36

V Rakousku se po necelých dvou letech schyluje k předčasným parlamentním volbám.

Marek Lanz: Dvojí metr pana Kurze?
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Sebastian Kurz

Dnes už bývalý kancléř, třiatřicetiletý předseda rakouských lidovců (ÖVP) Sebastian Kurz, v předvolební kampani opět brojí proti „dluhové politice“ (pozn. německy „Schuldenpolitik“) předešlých vlád velké koalice, kterých byl v letech 2011 až 2017 členem. Mimo jiné se zasazuje o zakotvení tzv. dluhové brzdy v ústavě. Tato má výrazně omezit další zadlužování nejen spolkové vlády a jednotlivých zemských vlád, ale i zadlužování obcí.

Na tomto faktu vzhledem k rozpočtově spíše konzervativně laděným lidovcům není na první pohled nic divného. Jenže v minulých dnech vyšlo najevo, že Kurzova strana měla koncem roku 2017 dluhy ve výši 18,5 mil. eur. K financování letošních volebních kampaní pro volby do Evropského parlamentu a do rakouské poslanecké sněmovny si podle dostupných informací vzala další úvěry v celkové výši 7,7 mil. eur. Zde se nabízejí logické otázky: Neměl by jít Kurz a jeho strana příkladem? Mohou si politické strany dovolit rozhazovat, když si občané mají utahovat opasky? Neměří zde pan Kurz dvojím metrem?

Pokud to bývalý kancléř s rolí šetrného hospodáře myslí upřímně, je nasnadě následující řešení: Navrhuji začít krácením financování politických stran ze státního rozpočtu. Vždyť jen rakouští lidovci v roce 2018 obdrželi od státu více než 18,5 mil. eur z celkových 61,6 mil. eur dotací. Zavedení dluhové brzdy pro politická uskupení by bylo dalším myslitelným opatřením. Tím by si politici logicky nemohli dovolit okázalé reklamní kampaně s bezduchými obřími billboardy typu „Kdo chce za kancléře Kurze, musí mu dát také svůj hlas“, jimiž je polepeno celé Rakousko, zvláště pak každý kruhový objezd od Bodamského jezera po Vídeň. Na druhou stranu by se tím ale výrazně zmírnilo ba dokonce odbouralo mediální vymývání mozků občanů, které je již tradičně nedílnou součástí každé předvolební kampaně, a které je z velké části financováno právě jimi.

Marek Lanz, Vídeň

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…