Michal Kozub: Špatné výsledky potvrzeny, firmy neinvestují

04.12.2013 15:24

Výsledky ekonomiky za třetí čtvrtletí potvrdily negativní hodnoty, které přišly při prvním odhadu. Ve dnešním zpřesnění ale je výsledek revidovaný na mírně lepší hodnotu. Ekonomika mezičtvrtletně klesla jen o jednu desetinu procenta, a meziročně klesla o 1,3 %. Výrazně horší výsledky, než bylo původní očekávání, přišly kvůli očištění o pracovní dny, kterých bylo ve třetím čtvrtletí tohoto roku o tři více než vloni, ale také mnohem horší investiční aktivitě firem.

Michal Kozub: Špatné výsledky potvrzeny, firmy neinvestují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Největší trápení české ekonomiky se v poslední době změnilo. To, co dříve bylo silnou stránkou ekonomiky, ji nyní brzdí, a naopak. V meziročním srovnání soukromá spotřeba domácností klesla o desetinu procenta, což znamená prakticky vyrovnaný stav. V tomto ohledu je vidět zlepšující se tendenci, která by měla pokračovat i v posledním čtvrtletí.  Zato spotřeba vládních institucí začala výrazně růst v třetím kvartále. Dostala se na meziroční hodnotu 2,6 %, což je jeden z nejsilnějších růstů za poslední dobu. Fiskální restrikce již není aktuální, a vláda svou spotřebou také motivuje ekonomiku k růstu. Přesto to na plné rozproudění ekonomiky nestačí, protože vládní spotřeba tvoří asi pětinu HDP.

 Přesto jsou zde výrazné faktory, které ekonomiku brzdí. První problém přišel ve formě tvorby investic. Největší kámen úrazu nastal v investicích do staveb a budov, které se propadly o 9,4 %, a zároveň jsou jednou z klíčových oblastí celé tvorby kapitálu. Znamená to, že hlavně firmám se nechce nyní investovat do výstavby nových hal, provozů nebo budov. To jen potvrzuje situaci, která je dlouhodobě ve stavebnictví. Řada firem v oboru totiž nemá zakázky, a pokud přijdou, tak s obrovským tlakem na minimalizaci ceny. Tato situace je pro řadu stavebních firem dlouhodobě neudržitelná, protože stavebnictví se propadá už od roku 2009. V pohledu zdrojů HDP se stavebnictví propadlo o 5,5 %. Objemem velmi podobné jako investice do budov jsou i investice do strojů a výrobního zařízení, které se také propadly, i když "jen" o 1,9 %. Firmy jsou tak velmi opatrné a vyčkávají na to, jak se situace bude dále vyvíjet.

 Nejhorší zpráva ale přišla ze zahraničního obchodu. Trendově zahraniční obchod ztrácel svou výraznou pozici v přispěvatelích HDP, ale třetí čtvrtletí přineslo ještě horší výsledek, než byl původní odhad. Vývoz klesl meziročně o 0,2 % a dovoz zároveň vzrostl o 1,8 %. To celkově přineslo negativní příspěvek k výsledku 1,5 procentního bodu. Jinými slovy, pokud by se zahraniční obchod nepropadl, ekonomika nemusela spadnout opět do záporu. Přesto ale předpokládám, že šlo spíše o jednorázový výkyv zahraničního obchodu, a v posledním čtvrtletí už budou následovat lepší hodnoty. Nejen proto, že došlo k oslabení koruny, ale také díky oživení ekonomiky v Německu. Silnější ekonomika našich západních sousedů by totiž měla podpořit český vývoj a tím zlepšit celkovou bilanci zahraničního obchodu.

Ing. Michal Kozub
Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…