Miroslav Kulhavý: Byl to od Zemana prognosticky promyšlený tah?

29.12.2022 12:25 | Komentář

Každý, kdo jen trochu sleduje politické dění v našich krajích, si mohl spočítat, že na takový projev prezidenta Zemana, který zazněl ve vánočním čase dle Masarykovské tradice, bude odezva především od stálých dlouholetých kritiků, a to v podobě odmítnutí jak formy, tak i obsahu.

Miroslav Kulhavý: Byl to od Zemana prognosticky promyšlený tah?
Foto: Screen vysílání ČT24
Popisek: Miloš Zeman v posledním Vánočním poselství

V neposlední řadě v souvislosti s blízkou lednovou volbou nové hlavy státu vystoupilo a vystoupí řada samozvaných „nových politologů“ se svou troškou do mlýna, zaměřenou na jimi protěžovaného kandidáta, a určitě se bude srovnávat Zemanův projev s projevy Fialy a Vystrčila.

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

Zcela evidentně neobvykle smířlivý projev Zemana záměrně vynechal negace současného světa s výjimkou Ukrajiny a případně špatné kroky vedení státu. Otázka z titulku je o případné prognosticky nastražené pasti v podobě nastaveného pytle na odpadky pod politickou skluzavkou pro některé zaujaté novináře a politiky s nesmazatelným označením na čele – „jsem NULA“! Tedy alespoň dle Zemana, a pravdou je, že většina nul se obratem ozvala. I laik je může poznat podle plytké kritiky za každou cenu, která není vyvážena pozitivním protinázorem.

Myslím si, že to není Zemanovo poslední veřejné vystoupení a že se v posledním měsíci ve funkci ještě projeví. Určitě by bylo cenné, kdyby v případném knižním vyjádření uvedl vedle nesporných úspěchů v politice i to, co se nepovedlo a proč.

Nejvíc kritiky se na Zemanovu hlavu snáší za jeho pojetí ekonomických aktivit států do všech světových stran; zvláště směr na Východ leží mnohým v žaludku. Nejsem ten, kdo by si měl dovolit hodnotit správnost této volby, jen se mně zdá být poučným detailně zmapovat aktivity jiných, takto spřátelených západních států, a pak srovnávat.

Při pohledu do budoucna si lze jen přát, aby volba nové hlavy státu akcentovala ve zvolené osobě vše dobré z minulých let a v dnešní těžké době pomohla nasměrovat zahraniční politiku státu správným směrem. Lehce se to řekne, ale určitě to bude těžké, a proto bude plus, když občané-voliči pošlou ke kormidlu někoho s co největším rozhledem a zkušenostmi. Při této lednové volbě půjde o hodně více, než kdykoli v minulosti, a proto i odpovědnost voliče je výrazně větší.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…