Pavel Benda: Sokratovo „vím, že nic nevím“ lze aktualizovat na „vím o černých labutích“

21.05.2020 11:34

Co je pro prasátko labutí písní, je pro řezníka každodenní prací. Prasátko mají lidé rádi, pečují o ně, hýčkají je. Jeho pocit bezpečí vzrůstá. Nejvíce v pohodě je pak ráno před zabíjačkou.

Pavel Benda: Sokratovo „vím, že nic nevím“ lze aktualizovat na „vím o černých labutích“
Foto: archiv
Popisek: Pavel Benda

Kdo nezná Talebovu knihu Černá labuť, nechť si ji rychle vypůjčí. Dnešní intelektuál by ji znát měl. Černá labuť je metaforou pro událost, která je principiálně nepředvídatelná a přitom má mimořádný dosah. Změní pravidla hry. Nicméně zpětně se jeví jako předvídatelná, ba jako nutná. Tedy:

  1. Leží mimo rámec všeho, co se dosud dělo. Nejen, že se to ještě nestalo, ale ani to nikoho nenapadlo.
  2. Černé labutě mají veliký dopad. Zamíchají karty, změní pravidla hry.
  3. Ale když se stanou, tak si lidé na následky zvyknou. Černé labutě se pak jeví jako nutné a předvídatelné.

Typickým příkladem jsou například útoky z 11. září 2001.

Labutí píseň může znít i šedě

Sám Nicholas Nassim Taleb, autor bestselleru, říká, že koronavirus černou labutí samozřejmě není. Pandemii přece epidemiologové předvídat mohli a ostatně i trochu předvídali. Tvrdí, že prý by Covid-19 mohla být maximálně labuť šedá. Ty jsou takové mírnější, dají se trochu předpovídat nebo aspoň tušit. Že nějakou událost lidé neviděli přicházet a ona má dopad větší než se čekalo není ještě případ černé labutě. Černá labuť je už i podmíněná něčím, co se ještě nikdy nestalo a ani to nikoho nenapadlo. Jedenáctého září také lidé hned nevěděli, co se děje. Když mi tehdy kolega řekl, že právě v New Yorku narazilo do mrakodrapu letadlo, tak jsem si vzpomněl, že jsem četl, že, tuším v roce 1937, narazilo do Empire State Buildingu (malé) letadlo a zdemolovalo dvě poschodí. Nebylo tedy nic, co by mohlo změnit svět.

Co nevíme, že nevíme

Jedna věc je, co víme, že nevíme. Nevíme, kdy například přijde epidemie a jaký bude mít rozsah. Právě takto to napsal sám Taleb, a to dávno před koronavirem! Druhá věc je, co nevíme, že nevíme. To jsou právě černé labutě. Nicméně přesto můžeme vědět (a víme), že černé labutě existují a že mohou přiletět. Sokratovo „vím, že nic nevím“ bych si dovolil přeložit jako „vím o černých labutích“. Co je černou labutí a co ne záleží i na úhlu pohledu. Co je pro prasátko černou labutí, to je pro řezníka každodenní prací. Prasátko mají lidé rádi, pečují o ně, hýčkají je. Ono se cítí stále bezpečněji. Nejbezpečněji se pak cítí ráno před zabíjačkou. Já jsem cestovatel, ostatně teď jsem měl být v daleké zemi, už jsem měl koupenou letenku, ale samozřejmě sedím doma. Ještě bych toho v životě rád mnoho viděl. Samozřejmě vím, že jednou přijde stáří, a už baťůžkářským způsobem cestovat nebudu moci. Taktéž nelze vyloučit ani těžkou nemoc, která by měla důsledky podobné stáří. Že mi ale cestování znemožní nemoc nikoli moje osobní, ale všeobecná, mě opravdu předem nenapadlo. Stáří je labutí bílou, osobní nemoc šedou a všeobecná nemoc, alespoň v tomto kontextu, černou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…