Rudolf Mládek: Není nad čím jásat, volby do EP mnoho nezmění

27.05.2019 11:07

Je sice hezké, že čeští politici obecně kritizují tzv. deficit demokracie v Evropské unii, ale skoro nikdo nepředložil žádný konkrétní návrh, aby tomu tak dále nebylo.

Rudolf Mládek: Není nad čím jásat, volby do EP mnoho nezmění
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Protože:

  1. Návrh, aby Evropský parlament měl právo navrhovat zákony nikdo nepřeložil.
  2. Návrh, aby byla vyváženo demokratické hlasování nestejně velkých národů vznikem druhé parlamentní komory nikdo nepředložil
  3. Návrh, aby se Evropská komise nemohla mít dále zcela totalitní postavení, tedy aby nemohla být zákonodárným a výkonným orgánem zároveň nikdo nepředložil.
  4. Návrh, aby se členové Evropské komise zpovídali ze svých exekutivních rozhodnutí a to včetně možnosti trestního stíhání nikdo nepředložil.

Lídři se předháněli v kritice dvojích potravin, plánech migraci řešit kdesi v Africe, aniž by tento plán jakákoliv africká země alespoň ústně přijímala, v plánech na kde co, ale to podstatné, co Evropská unie potřebuje pro další přežití nezaznělo. Rozdělení moci v demokracii bylo dávno popsáno (autoři: Locke, Hobbes, Montesquieu) a jak si uzurpuje moc totalita také známe dobře. Evropská unie se svou právní kodifikací postavenou na smlouvách se blíží té druhé variantě. Dokud se tohle nezmění, nezmění se v EU nic. Všechny proběhlé debaty byly o nepodstatném.

Dnešní vládci EU si mnou ruce. Ale sekundárním výsledkem bude jenom další ekonomický pád, který už deset let probíhá. Z dvaceti pěti procent světové produkce na patnáct? To není žádný tak módně skloňovaný „udržitelný“ vývoj. Francouzské žluté vesty jsou toho viditelným důkazem.

Věta, že čeští politici odcházejí do Bruselu hájit zájmy České republiky je směšná. Jdou hájit stranické a především své zájmy. Kdyby šli hájit zájmy našich národů, body jedna až čtyři výše uvedené by měli v programu. A to se nestalo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…