Rudolf Mládek: Zaorálek asi neví, o čem mluví

23.09.2019 9:31

Podle ministra kultury Zaorálka je plán na stavbu vládní čtvrti v pražských Letňanech skandální, především prý proto, že peníze chybí v jiných oblastech. Takto Zaorálek argumentoval v České televizi v pořadu Otázky Václava Moravce.

Rudolf Mládek: Zaorálek asi neví, o čem mluví
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Ještě štěstí, že předposlední československý prezident a komunista Gustáv Husák nebyl tak politicky úkorný, jako Zaorálek. To bychom v Praze neměli ani metro, ani část okruhu, ani jiné stavby, které se sice těžce, ale přeci jen zrodily v době normalizace. A nepochybně i tehdy chyběly peníze i v jiných oblastech. Ostatně oblast průmyslu byla k roku 1989 prokazatelně podfinancována a odpisy výrobních strojů dosáhly téměř svého stropu. Slova Zaorálka tak měla, mají a budou mít nekonečnou platnost, protože vždy budou chybět peníze v „jiných“ oblastech. Co lidstvo bude existovat. Je to ale argument laciný a zde i nečestný.

Lacinost vyplývá už z výše uvedené nikdy nekončící potřeby financí. Nečestný proto, že se nejedná o jednostranný výdaj. Výstavba vládní čtvrti by uvolnila mnoho budov v centrální části Prahy a jejich prodej by byl nepochybně lukrativní a náklady nové výstavby v Letňanech by výrazně snížil. Navíc by se dala vybudovat moderní a občanům z celé republiky dopravně přístupná pracoviště, neboť i ti se na státní úřady musí někdy osobně dostavit,. A Zaorálek nepochybně ví, že centrum Prahy je dopravně dlouhodobě přetížené.

Snahu „vyvést“ státní správu mimo centra či velká města nevidíme poprvé. Učinila tak výstavbou celého nového hlavního města  například Austrálie (Canberra), Kanada (Ottawa), Brazílie (Brasília) či Kazachstán (Astana nově Nursultan). Opačnou cestou se vydalo sjednocené Německo, když vládní Bonn byl zaměněn za Berlín. Moudré to nebylo, nákladné to bylo hrůzně, ale Němci to nepochybně vidí jinak.

Stejně tak pohledy na vládní čtvrť v Praze se mohou rozcházet, ale skandální je to, že se stav pomalu sto let nemění, že Praha nemá ani vnější ani vnitřní okruh (na rozdíl od mnoha jiných českých měst, kde se utěšeně buduje), a že je tu možnost to zlepšit.  Ale vedení Prahy s vládou nenašlo společnou řeč. Od člena vlády Zaorálka bychom čekali, že právě tuto (ne)komunikaci bude kritizovat, nikoliv to, že je tu snaha něco nově a správně řešit.

Jenom připomeneme, že se během předvolební kampaně Lubomír Zaorálek (ČSSD) tvrdě vymezoval proti Andreji Babišovi, kterého dokonce označil za cizopasný fíkus ZDE. Zaorálkovy politické názory jsou jeho věcí, ale pokud se chce strefovat do předsedy vlády, bylo by dobré, aby si za rukojmí nebral ani Prahu ani Pražany a neoháněl se „jinými“ důležitými výdaji. Je to laciné. A zbytečné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…