Václav Kovalčík: Lepší, adresnější, šetrnější, preventivní a solidární význam stravenek

21.08.2019 16:18

Stravenky mají tu výhodu, že se za ně mohou nakoupit potraviny bez alkoholu a cigaret, ale ne všichni lidé v naší republice na uvedené benefity dosáhnou.

Václav Kovalčík: Lepší, adresnější, šetrnější, preventivní a solidární význam stravenek
Foto: Markéta Vančová
Popisek: Stravenky - ilustrační foto

Existují totiž povolání, kde lidé stravenky vůbec nedostávají - například handicapovaní v chráněných dílnách; dále nezaměstnaní a lidé v invalidním a starobním důchodu.

Jsem přesvědčen, že navíc stravenková pomoc by částečně omezila pití alkoholu a nákup cigaret. Současná vláda tedy chce stravenky zrušit a převést je na peníze, jen nedomyslela, jaké by to mělo dopady.

Například by to mělo dopad ztráty funkce preventivní proti zneužívání peněz na již zmíněný alkohol a cigarety. Současná vláda by měla při velkovýrobě stravenek také pomoci lidem, kteří na stravenkové bonusy vůbec nedosáhnou.

Nepřipadá mi moudré uvedené bonusy rušit. Je daleko výhodnější je tisknout ve velkém adresně, tak jako se tisknou knihy, noviny a časopisy. Pak bychom si nemohli stěžovat na drahý provoz, neboť by se podchytil například výhodnější dodavatel, výhodnější cena a počet kusů.

Na závěr bych chtěl říci, že by se stravenkové bonusy měly rozšířit zároveň na dodatečnou stravenkovou potravinovou pomoc lidem handicapovaným, nezaměstnaným, ve starobním a invalidním důchodu.

Pak by se splnilo dané poslání dodatečných potravinových stravenek v naší republice, a nemuselo se uvažovat o jejich zrušení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

15:57 Filip Šebesta: O svobodě vdechovat kouř, úpadku evropského autoprůmyslu a nekonečné záruční lhůtě

Denní glosa Filipa Šebesty