Vladimír Pelc: Škrt neškrt

22.12.2020 7:34

V pátek 18. prosince poslanecká sněmovna schválila rozpočet na příští rok. Se schodkem 320 miliard korun. Opozice byla proti. Vládní hnutí ANO a vládní ČSSD pro; ovšem při splnění podmínky KSČM, která vládu podporuje, že 10 miliard korun z rozpočtu ministerstva obrany bude přesunuto do vládní rozpočtové rezervy. Stalo se.

Vladimír Pelc: Škrt neškrt
Foto: narsoc.cz
Popisek: Vladimír Pelc

Schvalování rozpočtu byl tak trochu kabaret: Přesunutí části peněz z ministerstva obrany je dočasné. Je to v rezervě, žádné peníze se obraně neberou. Rezerva znamená, že tam na krátký čas peníze přesuneme, a předpokládám, že v lednu je co nejrychleji vrátíme, sliboval premiér A. Babiš ve sněmovně. Můžeme to garantovat, v lednu se to vrátí, uvedl. Ze strany ANO a ČSSD to tak byl, diplomaticky vyjádřeno, kompromis, aby nenastalo rozpočtové provizorium.

Přesun nepřesun deseti miliard však vyvolal množství reakcí. Nejde mi o hojně užívané primitivní politické floskule ve stylu: Proruští kolaboranti z KSČM chtějí oslabit naše spojenectví se Západem a vyhovět tak zájmům Ruské federace. Komunisté dlouhodobě slouží nepřátelským mocnostem a Andrej Babiš a jeho lidé se k nim otevřeně přidali. Tihle kolaboranti prostě a jednoduše prosadili ohrožení bezpečnosti státu. Naše euroatlantické vazby jsou vydány napospas, jde o ohrožení bezpečnosti státu, naší obranyschopnosti. Nebo směšné: Armádě je diktováno vyhladovění. Přitom armáda je naopak hodně napapaný cvalík.

Očekával bych však i nějaké kvalifikované konkrétní reakce. Bohužel, nestalo se. Deset miliard ohrozí obranyschopnost země – avšak v čem a jak by měla být tato obranyschopnost ohrožena, se nedovíme ani od hejna bývalých či současných generálů; žádný z nich nám to neprozradil. Rezortní ministr též ne. A já doufal, že se konečně dovím, jak armáda brání, či chce nebo může náš stát bránit – ano, její část zatím prokázala svou funkčnost při řešení koronakrize. O vnější obranu však nešlo. Houfnice, obrněné transportéry ad. proti koronaviru účinné nejsou.

Anketa

Chcete Pavla Rychetského za prezidenta republiky?

3%
97%
hlasovalo: 11568 lidí

Pátečním verdiktem ztrácí obrana lesk, který si vydobyla na bojových misích. Na nich jsou čeští vojáci bráni jako jedni z nejlepších a nejschopnějších. Jako občan vůbec netoužím po údajném lesku, který si česká armáda prý vydobyla na bojových misích – nestojím o její bojové mise, které platíme z našich kapes, a které jsou spíše vojenskými provokacemi a zesilují politickou nestabilitu ve světě.

Prim v hloupých vyjádřeních mělo: Rozpočet armády je jako domino. Když shodíte jednu kostku, začne se celý plán hroutit. To ohrozí akceschopnost armády. Dnešní zkrácení rozpočtu rozbije celý proces modernizace. Je podrazem na naše vojáky i spojence. Oslabením naší bezpečnosti v době krize. Opět jsem se nedověděl, na kterou z těch dominových kostek pasuje sledovaných deset miliard. A jaké jsou kostky další? Zastánci napapaného bumbrdlíčka totiž mlží. Pro to, aby nemuseli říci pravdu: Armáda je vyzbrojována nikoli pro obranu naší země, nýbrž pro útok na země jiné. Setkáváme se tak převážně s politickými frázemi, floskulemi, fejky.

Bylo tedy celé schvalování jen šantánovým představením?

Ne. Schválení rozpočtu mělo tyto reálné výsledky: Pozitivní v tom, že nebude rozpočtové provizorium; neutrální v tom, že se částka za několik týdnů armádě vrátí.

A dále? Hejna propagandistů opět prezentovala svou nevysokou intelektuální úroveň (viz některé citace výše) – ono je totiž obtížné být investigativní, nelehké je myslet na vlastní bednu, obtížné vymýšlet zajímavá témata, na to vše je potřeba drobet fištrónu; jednodušší je opakovat existující propagandistické slátaniny, že. A bývalá i současná armádní generalita opět prokázala neschopnost věcné argumentace, a mimořádně vysokou frekvenci užívání politických floskulí - přitom by měla sdělovat věcné informace; to však neumí a nechce.

Nutné je samozřejmě zmínit též vedlejší (či snad postranní?) důvod, proč komunističtí poslanci návrh na aktuální přesun deseti miliard podali a prosadili – komunistická strana (KSČM) je na prahu volitelnosti a volby do poslanecké sněmovny jsou zanedlouho. Razantní postoj může této straně přinést nějaké voličské hlasy (volič si kupř. řekne je to strana zásadová, je schopna své názory prosadit a neustupuje od nich…). Od některých voličů to hlas přinést může.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …