Vladimír Ustyanovič: Politické střepy - Kulturní národní fronta

27.04.2020 7:15

Na úvod jen pár čísel ze zahraničí: soukromé kulturní památky ve Francii jsou bez nároku na státní dotaci, protože je to podnikání jako takové. 17000 francouzských restaurací je na prodej, protože krachují a nemají nárok na dotace od státu. 60000 hotelů a restaurací v Německu může být uzavřeno. Zdroj ČT24.

Vladimír Ustyanovič: Politické střepy - Kulturní národní fronta
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: psací stroj

V této krizové situaci musím smeknout před některými herci, herečkami, operními pěvkyněmi, kteří šli pracovat ke kase do supermarketu nebo pracují v jiných oborech, aby se uživili. Přirozenou vlastností člověka je přežít. Ne ležet a čekat na dotace nebo podporu. Mám ale obavu, že těchto lidí je menšina. Vrátím se k původnímu meritu věci, to znamená ke kultuře, jejíž součástí je také živé umění, které tvoří široká skupina herců a hereček, pěvců a pěvkyň. Část této skupiny je ve státním angažmá, nebo v regionálním angažmá různých divadel, jejich zřizovatelé jsou kraje, města a podobně.

Další skupinou jsou herci, kteří pracují na svůj živnostenský list, což je pro ně výhodné, když je konjunktura, problém nastane, když přichází krize. Je to podnikání jako každé jiné. Mimo jiné ve Spojených státech mají umělci všeho druhu své zaměstnání (netýká se top star). Často pracují v restauracích, v McDonaldu, a v jiných profesích a zbožně čekají, až se jim ozve agent, který jim zprostředkuje roli.

Shrňme to, je to práce jako každá jiná a rovněž forma podnikání se všemi riziky, které z toho vyplynou. Kultura, ať živá či neživá, je nádstavba více či méně prosperující ekonomiky. Když továrny nebudou vyrábět, zemědělství bude v rozvalinách, tak je běžnému občanovi úplně jedno, zda kultura prosperuje nebo ne. Za nehoráznost považuji takzvané taky umělce, jako je Hrušínský, který ze sebe dostal, nechci říci slova, ale spíše sračky, že daná epidemiologická omezení byla směřována k likvidaci jeho divadla. Podobných výroků nenávisti vůči premiérovi a prezidentovi jsme slyšeli od Kluse, Holubové, dále od nechci říci od úplně blbé, ale protože je to dáma, použiji slovo nevzdělané, Geislerové, Hřebejka a dalších. Tito mají jako první nataženou ruku ke státu ve stylu „Státe dávej, ať neumřeme hladem.“

Doporučil bych jim, aby sestoupili ze svých pseudointelektuálních výšin, a zapojili se do činností, které jsou užitečné. Příklad – pomoc zemědělcům, přeškolit se na pečovatele, ošetřovatele, sanitáře, prostě pomoci tam, kde jich je v národním hospodářství třeba. Bohužel mnozí tito umělci jsou často zneužíváni díky své emotivnosti a duševní nahatosti různými politickými manipulátory. Znova zopakuji, restriktivní karanténní opatření mohou být chápána jako omezování osobní svobody, ale nechme to na odbornících, lékařích a vědcích, kteří doporučují nastavení těchto pravidel vládě.

Fanatici z debilbloku by si měli uvědomit, že prioritou je zdraví a ne skákat radostí a otevírat šampaňské, že soud populisticky a alibisticky rozhodl, že musí být otevřeny hranice. Bezpohlavní rozhodnutí soudu preferuje nadnárodní korporace před českými živnostníky.

Vypnutí racionálního myšlení můžeme ukázat na případu polského novináře, pracujícího v Česku, který si v České televizi stěžoval, že si nemůže dát kafíčko v Českém Těšíně s polskými přáteli. Tento rádoby intelektuál, ale debil nevnímá a ani nechce vnímat, že hranice mají uzavřeny Poláci, Rakušané, Slováci, Němci, Francouzi. V prvním případě by se měl obrátit na polskou vládu, určitě mu to vysvětlí. Je to nechutný populismus a eurofanatismus.

Ve znovuotevřeném zábavném pořadu Duel TV Barrandov, přivítal Jaromír Soukup samolibého narcise, politruka Petra Fialu, který první větou spustil záchvat smíchu – cituji: „Kdybychom byli ve vládě my, tak bychom to dělali úplně jinak!“ Přes slzy smíchu většiny diváků mohu konstatovat, že jediné štěstí pro Českou republiku je to, že ODS ve vládě není. Bylo by to horší než veškeré živelní pohromy, epidemie úplavice a čehokoliv jiného. A potom, že nemá Petr Fiala smysl pro humor. Tomuto likvidátorovi tradiční značky ODS bych si dovolil navrhnout, aby požádal Jaromíra Soukupa o pozvání tří myšlenkových gigantů ODS, v sestavě Fiala, Vystrčila a Novotný, ke kulatému stolu. V tu chvíli bych vzpomenul knihu Tři muži ve člunu, ale tady máme tři psychopaty ODS u kulatého stolu.

Věřím, že prezident Zeman dostojí svému slovu a udělí státní vyznamenání bývalému předsedovi senátu Jaroslavu Kuberovi, který byl osobností politické scény, s autentickými názory, schopností politického kompromisu. Poštěkávající politolog Fiala je asi nejlépe placeným agentem hnutí ANO, protože voliči, i když nemají v oblibě premiéra Babiše, nemají jinou volbu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…