Zdeněk Joukl: Senioři zahnáni do kouta

02.11.2021 20:04 | Komentář

Stačí se projet autobusem nebo vlakem. Stačí navštívit nějaký obchod. Nejlépe s potravinami. Stačí zajít na poštu (to si budu muset v osmdesáti letech opravdu zařizovat internetové bankovnictví?). A co všude vidíte? Vidíte bezohledné a nezodpovědné antirouškaře, kteří mohou ohrožovat covidem ostatní. Většinou jde o mladé lidi, cizince nebo Romy. A ohrožují hlavně seniory. Výsledek je ten, že se senioři bojí do těchto prostor vstupovat, a tak zůstávají doma.

Zdeněk Joukl: Senioři zahnáni do kouta
Foto: Archiv Zdeňka Joukla
Popisek: Zdeněk Joukl

Tím ovšem ztrácí imunitu a jsou ještě více ohroženější. (Osobně jsem si musel zařídit to, aby pro mne potraviny nakupovala Pečovatelská služba města. Stojí mne to sice peníze navíc, ale co by člověk neudělal pro své zdraví!) Řidiče autobusů senioři také nezajímají. Do autobusu tak nastupuji často zadními dveřmi, protože i někteří řidiči považují respirátor za „eklhaf“, a je riskantní kolem nich projít . Že by kontrolovali mládež na zadních sedadlech, která je „nahoře bez“, tak to ani náhodou! Většina průvodčích vlaků má na očích asi nějaký zákal (zelený? šedý?), protože pasažéry s odhalenými ústy a nosem nevidí. Že by se prodavačka v obchodě zastala seniorů? Tak to ani náhodou. Policie je zalezlá (státní i městská), a hraje si na mrtvého brouka. Totéž činí i zastupitelé obcí. Seniorů se prostě nikdo nezastane. Mladí si nedokáží asi představit, že budou někdy staří. Zkušenosti starších je nezajímají. A tak, proč by se o ně starali? Berou je již za odepsané?

Mladí Indiáni chodí za starci a škemrají o to, aby jim vyprávěli to, co zažili.

Mladí Češi chodí za děvčaty a škemrají o to, aby mlčela.

Zdeněk Joukl, praktický sociolog, nestraník, Senior roku 2013 atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …