Bárta: Drábkova sociální karta? Vybrat před hernou a hurá dovnitř

24.05.2012 18:52

Z deníku Víta Bárty

Bárta: Drábkova sociální karta? Vybrat před hernou a hurá dovnitř
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Ministerstvo práce a sociálních věcí chce od června začít vydávat elektronickou platební sociální kartu, tzv. sKartu. Dávky by se tak nově měly vyplácet právě přes tuto kartu.

Ministr Drábek se už dlouho dobu vychvaluje, jak zavedení sociální karty zvýší adresnost, a že karta vystaví stopku všem, kteří dávky zneužívají. Mně však nad těmito sociálními kartami vyvstávají dvě otázky, na které nedostávám uspokojivou odpověď:

1) Opravdu se zamezí zneužívání sociálních dávek a naleznou se úspory?
2) Proč musí mít sociální kartu úplně všichni, kdo, kdy zažádali o jakoukoliv dávku?

Při odpovědi na první otázku jsem na pochybách. Lidé si budou moci z karty vybrat peníze a utratit je, za co budou chtít. Stejně tak budou moci přijít do prodejny a koupit si přímo z karty alkohol či cigarety. Žádné omezení, žádná kontrola. Jediné omezení bude v tom, že kartu nepůjde použít v herně, prodejně alkoholu či sázkové kanceláři. To však půjde velmi snadno obejít tím, že se peníze jednoduše vyberou z bankomatu před hernou. A pak hurá dovnitř. V čem je to lepší oproti dnešnímu systému, kdy se část dávky vyplácí v poukázkách na jídlo? Jak si může ministerstvo být tak jisto, že se jednání chronických "zneužívačů" sociálních dávek změní.

Stejně tak není zřejmé, proč mají být karty povinné pro tak rozsáhlou skupinu občanů. Kartu bude muset mít úplně každý, kdo, kdy zažádá o nějakou
dávku: sociálně slabí, nezaměstnaní, rodiče malých dětí či zdravotně postižení. Povinnost vůbec není vázána na to, zda občan dávku zneužívá, nebo ne. Jen za letošní rok má kartu povinně dostat na 900 tisíc lidí, další budou následovat.

Samotný princip sociálních platebních karet není špatný. Byl i součástí koaliční smlouvy jako jeden z nástrojů proti zneužívání sociálních dávek.
Špatně je to, jak to pojal ministr Drábek.

Logické by přeci bylo, že by sociální karty měli povinně jen ti, kteří dávky cíleně zneužívají a kteří mají být skutečně kontrolováni. Není přece nutné dělat systém větší, než je třeba. Z postupu ministra Drábka mám spíše pocit, že celou dobu chce pouze vytvořit ohromnou státní zakázku a výnosný byznys pro bankovní domy. Vždyť co si lze přát více, než být správcem systému a zřizovat účty statisícům lidí, kteří nesmějí odejít.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Bárta

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…