Bárta: Nečasova vláda rezignovala na rozpočtové cíle

27.04.2013 15:00

Současná vláda si vymínila do svého programu snižování schodků veřejných financí.

Bárta: Nečasova vláda rezignovala na rozpočtové cíle
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

 

Když se Kalousek a Nečas dostali v roce 2010 k moci, slibovali, jak rychle se vypořádají s rozpočtovými schodky. Do koaliční smlouvy i programového prohlášení bylo domluveno, že do roku 2016 bude státní rozpočet vyrovnaný.
 
Po dobu, co byly VV ve vládě, byl tento ambiciózní plán dodržován. Nyní, rok před volbami, však „rozpočtově odpovědná“ koalice rezignuje na své cíle. Porovnání minulých a současných rozpočtových výhledů hovoří jasně – zadlužovat se budeme ještě hodně dlouho a tato vláda s tím nedokázala učinit nic jiného, než nás dostat pod 3 % schodku – bohužel ale taky do pořádné hospodářské recese.
 
Jaké byly rozpočtové výhledy, které jsou zveřejňovány vždy v dubnu každého roku?
 

(podíl deficitu veřejných rozpočtů na HPD, zdroj: Střednědobé výdajové rámce ČR)

Čili ani naše „rozpočtově nejodpovědnější vláda v historii“ nám nedává vyhlídku, že se přestaneme zadlužovat. Co hůř - nedává vyhlídku ani na to, že se to tempo zpomalí.

Nejukrutnější na tom je obhajoba premiéra Nečase, který se schovává za to, že vláda nechce brzdit hospodářský růst škrcením investičních výdajů. To po ní samozřejmě nikdo nechce. Například do dopravní infrastruktury nebo do vědy a výzkumu je třeba masivně investovat.

Problém je v tom, že vláda v podstatě nebyla schopna najít systémové úspory ve veřejné správě. Nadbytečné úřady, nepotřebné agendy a duplicity. Na to už nemá Nečas sílu. Vše se v podstatě smrsklo na slučování MPO a MD, u kterého ale nejsou vyčísleny úspory a není jisté, jestli k němu dojde. V roce 2012 si vláda schválila, že ušetří na státní správě od roku 2014 25mld. Kč za rok – na to už určitě zapomněla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Bárta

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

12:12 Kolaja (Piráti): Výrobky bez kazítek a s možností opravy

Udržitelnější výrobky, které bude možné po rozbití opravit, a až doslouží, dočkají se recyklace. To …