Bárta: Životu nebezpečno. Pražské kluby překračují kapacitu

27.04.2013 19:15

Až trojnásobně bývá leckdy překročena kapacita v pražských nočních klubech a restauracích. Vyplývá to z kontrol počtu osob, kterou chce dál zpřísňovat radnice Prahy 1. V centru bylo zjištěno 55 rizikových klubů, jejichž majitelé nedodržují limit hostů.

Bárta: Životu nebezpečno. Pražské kluby překračují kapacitu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vít Bárta

 

Kšeft je kšeft, a tak si majitelé podniků v centru metropole leckdy hlavu s limitem počtu hostů příliš nelámou. Přitom maximální počet osob, které se smějí v daném prostoru pohybovat, je jednoznačně dán v kolaudačním rozhodnutí. Výsledkem však může být obrovská tragédie, které známe z jiných světových metropolí. Z výsledků kontrol vyplývá, že z celkem 300 provozoven je v centru Prahy 55 tzv. rizikových. Jejich kontroly mohou provádět městští strážníci či inspektor stavebního úřadu městské části. „Apelujeme na ně, aby měli kapacitu podniku vyvěšenu na viditelném místě, aby bylo možné snadno je zkontrolovat,“ řekl médiím starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký.
 
Jak potrestat bohaté? 
 
Porušování zásad bezpečného provozu však neznamená jen přeplnění prostoru. Často jsou únikové východy zastavěny přepravkami nebo lednicemi, v uzavřených prostorách je používána zakázaná pyrotechnika. Největší hrozbou jsou sklepní podniky, které jsou v centru Prahy využívány jako noční kluby velmi často.
 
S nájemcem prostoru, patřícího městské části, je jednání snadné – radnice mu prostě může vypovědět smlouvu. Když je ale nedodržuje přímo majitel objektu, je sankcionování složitější. Správní orgán, tedy stavební úřad, mu sice může uložit pokutu v řádech desetitisíců korun, pro některé podnikatele však taková částka příliš vysoký trest neznamená.
 
O tom, že se tragédie nevyhýbají ani pražským klubům, svědčí i případ z konce loňského října, kdy opilý mladík přepadl přes zábradlí z třímetrové výšky v klubu James Dean. Utrpěl těžké poranění hlavy, kterému v nemocnici podlehl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Bárta

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…