Gajdůšková: Premiér musí o evropské agendě jednat se všemi stranami

16.03.2011 13:34

Projev na 6. schůzi Senátu PČR dne 16. 3. 2011.

Gajdůšková: Premiér musí o evropské agendě jednat se všemi stranami

Vážený pane předsedo, vážený pane ministře. Chtěla bych také podpořit návrh usnesení a proceduru, tak jak ji navrhla paní senátorka Rippelová. To, že je to vidění reálné, jenom podtrhuje tento návrh.

Chtěla bych k tomu ale dodat ještě jiný aspekt a chci trošku reagovat na to, co zde říkal pan senátor Sefzig. I když je evropská agenda z povahy věci dneska vlastně již vnitřní agendou, vnitřní politikou České republiky, tak procedurálně je pořád vedena podle pravidel zahraničních vztahů. To znamená, že v této oblasti má Senát stejnou váhu jako Poslanecká sněmovna. A to znamená dvě věci. Za prvé to, co zde už říkala paní senátorka Paukrtová a co jsem já říkala včera na ústavně-právním výboru, že by bylo skutečně důležité najít mechanismus, jak naplnit ustanovení, které je v Ústavě ČR, a to je možnost zřízení společného evropského výboru Parlamentu ČR. Dá se to udělat skutečně institucionálně, dá se to udělat i tak, že lze svolávat společná jednání obou evropských výborů obou komor, případně najít jiné mechanismy.

V každém případě - a to je moje reakce na vystoupení pana senátora Sefziga - se domnívám, že v evropské agendě, stejně tak jako v mezinárodní pozici, v mezinárodní politice České republiky je nezbytně nutná diskuse napříč politickými stranami, a to dopředu. Nemělo by se tudíž stát, aby premiér nevěděl, co mu v Parlamentu ČR projde či neprojde. On by měl mít dopředu prodiskutovány pozice, dopředu prodiskutovány varianty napříč politickým spektrem tak, aby měl jakýsi self-mantinel, vnitřní mantinel, kde by si byl jistý, že to, co odsouhlasí na Evropské radě, také bude schopen obhájit a prosadit v Parlamentu ČR. A to nemusí být nijak formalizováno. To je o diskusi napříč politickým spektrem. A tyto dvě oblasti, evropská agenda a zahraničně politická agenda spolu s hospodářským a sociálním rozvojem země, by měly být ty oblasti, kde bychom skutečně měli vést hluboké odborné diskuse a znát dopředu to, kam chceme směřovat. Děkuji.

Další projevy ze 6. schůze senátu čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: senat.cz

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Odmítám argument, že se tady snažíme jen šetřit

21:03 Ministr Jurečka: Odmítám argument, že se tady snažíme jen šetřit

Projev na 104. schůzi Poslanecké sněmovny 29. května 2024 k vládnímu návrhu zákona, kterým se mění z…