Celní správa: Kontrolní akce ukázala trvající problém nedodržování limitů přepravy vybraných výrobků

30.05.2024 7:02 | Tisková zpráva

Během regionální kontrolní akce "DRUM 2024" celníci odhalili nelegální přepravu téměř 15 000 kusů, přes 2000 litrů alkoholu a dodávku, která vezla 1 145 litrů nezdaněného minerálního oleje. V rámci kontroly bylo zajištěno i menší množství drog a v jednom případě celníci zajistili 1 376 kusů zboží porušující práva duševního vlastnictví. Celníci rovněž vybrali na pokutách téměř 260 000 korun.

Celní správa: Kontrolní akce ukázala trvající problém nedodržování limitů přepravy vybraných výrobků
Foto: Celní správa
Popisek: Celní správa

Akce, která probíhala během dubna a začátkem května se primárně zaměřila na pátrání po zboží uniklém celnímu dohledu a kontrolu vybraných výrobků. Zapojily se do ní Celní úřad pro Plzeňský kraj, Celní úřad pro Kraj Vysočina a Celní úřad pro Ústecký kraj.

Kontroly probíhaly na předem vytipovaných místech na hlavních i vedlejších komunikačních trasách. Do akce bylo nasazeno celkem 290 příslušníků odboru Dohledu Celní správy ČR a 42 služebních psů. Příslušníci provedli 715 kontrol, z toho ve 114 případech bylo zjištěno porušení právních předpisů. Největší počet porušení byl zjištěn u vozidel zahraniční imatrikulace, a to celkem v 65 případech.

Celníci zajistili 14 980 kusů cigaret, přes 2 050 litrů nezdaněného alkoholu, jako pivo víno a lihoviny a v jednom případě odhalili náklad 1 145 litrů nezdaněného minerálního oleje. V rámci kontroly bylo zajištěno i menší množství drog a 1 376 kusů zboží porušující práva duševního vlastnictví. Celní správa vybírá a vymáhá pokuty, poplatky a odvody uložené jinými státními institucemi (tzv. dělená správa) či vlastní činností. Během akce příslušníci vybrali na vymáhaných nedoplatcích téměř 160 000 korun a více než 97 000 korun na pokutách za neuhrazené elektronické dálniční známky.

Při přepravě zboží zatíženého spotřebními daněmi jsou zákonem stanoveny limity pro jeho osvobození. V praxi se celníci setkávají s tím, že nejsou často dodržovány. Kontrolní akce tohoto typu budou probíhat nadále. 

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

22:28 HZS ČR: Přivítali jsme zahraniční delegaci ze Saska a Bavorska

Ve dnech 25.7 a 26. 7. se v budově GŘ HZS ČR uskutečnilo pracovní jednání se zástupci Saska a Bavors…