Jirsa (ODS): Spor o Šumavu uměle vytvářejí některá média

23.04.2013 20:23

Souhlasím s prezidentem Milošem Zemanem v tom, že některá média, včetně České televize a některých celostátních deníků, záměrně deformují informace a vytvářejí tak "jinou realitu".

Jirsa (ODS): Spor o Šumavu uměle vytvářejí některá média
Foto: ods.cz
Popisek: Senátor za ODS Tomáš Jirsa

Typickým příkladem je budoucnost zelené Šumavy, respektive průběh přípravy zákona o Národním parku Šumava. V některých médiích se můžeme dočíst o "dvou stranách sporu", některé pořady v České televizi dokonce vyznívají tak, že nositelem pravdy o Šumavě jsou pouze nevládní organizace. Jaká je však skutečnost? Od počátku otevření debaty o budoucnosti Šumavy, která byla akcelerována záměrným rozpoutáním kůrovcové kalamity, deklarovaly oba kraje, na jejichž území národní park leží, jednotný názor.  Představitelé Jihočeského i Plzeňského kraje byli zvoleni do svých funkcí s tím, že lidé znali jejich názor na budoucnost Šumavy a s těmito názory je volili. Strana zelených, úzce spolupracující s Hnutím Duha, která jako jediná politická strana deklarovala záměr ponechat velké části šumavského národního parku svému osudu, nikdy v krajských volbách neuspěla.  Je to samozřejmě tím, že Jihočeši i Plzeňáci vidí, že divočina v pojetí Strany zelených a Hnutí Duha se rovná tisíce hektarů zdevastovaného lesa, miliony zbytečně uschlých smrků a zničení původních pralesních zbytků.  Oba kraje vyjadřují zároveň názor šumavských obcí a jsou s nimi v souladu. Dlouhodobě a opakovaně názory obcí a krajů podporují prezidenti Václav Klaus a Miloš Zeman. O Velikonocích se sešli na Horské Kvildě hejtmani Jiří Zimola a Milan Chovanec s ministrem životního prostředí Tomášem Chalupou. Za účasti ředitele národního parku Jiřího Mánka a bývalého ředitele Jana Stráského, za účasti senátorů i místních starostů deklarovali společný záměr nalézt konsensus při přípravě nového zákona o Národním parku Šumava.  Demokraticky zvolení hejtmani, demokraticky zvolený ministr, demokraticky zvolení senátoři a starostové se sešli a opakovaně prezentovali svůj jednotný názor na budoucnost zelené Šumavy.  A výsledek tohoto jednání v některých médiích? Slovo dostal představitel Hnutí Duha, který hejtmany i ministra kritizuje. Respektuji, že tito aktivisté mají na svůj názor právo, kritizuji však mediální prostor, který někteří novináři těmto okrajovým názorům poskytují. Tímto způsobem některá média opakovaně prezentují názor "druhé strany sporu". Názor několika aktivistů z Hnutí Duha, názor několika vědců, kteří čerpali milionové státní granty na své šumavské výzkumy a názor Strany zelených, která propadla ve všech volbách.  Za pomoci některých médií, respektive některých novinářů, tak budou jednání o zákonu o národním parku vypadat jako střet obrovských názorových skupin.  Jako názor těch, kteří chrání přírodu před politiky a developery, těch, kteří to s námi myslí dobře, proti těm, kteří chtějí Šumavě škodit. Nevládní organizace budou mávat dopisy ze zahraničí, které mají údajně potvrzovat, že jen oni jsou ti praví ochránci Šumavy. Naštěstí, lidé si již na tuto roli některých médií zvykli a mají svůj zdravý rozum. Všichni vědí, že ani zahraniční úředníci, ani nenesou žádnou zodpovědnost za budoucnost Šumavy. 

Ing.Tomáš Jirsa, MBA.  
senátor PČR místopředseda místního sdružení
předseda oblastního sdružení
místopředseda regionálního sdružení
starosta
krajský zastupitel

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

16:05 Dostálová (ANO): 1,2 milionu nelegálních migrantů jen za loňský rok

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.