Karlovarský kraj: Milion Euro na perlorodky

12.04.2010 22:24

Hejtman Josef Novotný jednal se saským a bavorským protějškem

Karlovarský kraj: Milion Euro na perlorodky

Záchrana perlorodky říční, rozvoj cestovního ruchu a německá správní reforma byly hlavními tématy schůzky hejtmana Josefa Novotného s vládními prezidenty Saska a Bavorska.

V první řadě se hovořilo o pokračování projektu Clara II, jehož součástí je i snaha o zachování ohrožených druhů perlorodky říční v česko-saském Vogtlandu a jejich odchov. Německá strana informovala o tom, že v červnu podá žádost o dotaci z programu Cíl 3 ve výši 1 milion eur. Zda se žádostí uspěla, má být známo v listopadu.

„Milion eur se může zdát jako vysoká částka, dokáži si ale představit, že jde nejen o velmi důležitý, ale i mimořádně finančně náročný projekt," řekl hejtman, kterého odstupující prezident vládního regionu Chemnitz Karl Noltze pozval k návštěvě odchovné stanice perlorodky. O důležitosti projektu je přesvědčena také partnerská strana, a to i kvůli historickým souvislostem. Jak totiž poznamenal prezident vládního regionu Horních Frank Wilhelm Wenning, měla poslední bavorská královna v koruně říční perlu.

Dalším tématem byl cestovní ruch. Ředitel krajského úřadu Roman Rokůsek hosty informoval o poslední návštěvě pekingského Changpingu, na které bylo dohodnuto přijetí skupiny tamních novinářů a tour operátorů v Karlovarském kraji. Jak Rokůsek vysvětlil, obyvatelé partnerského distriktu, kteří by rádi zavítali do Česka, se vedle lázeňství zajímají i o atraktivity v sousedním Německu. Hejtman nato oba prezidenty požádal, aby zajistili předání těchto informací cestovním kancelářím ve svých zemích.

Hovořilo se i o přeshraniční spolupráci v dalších oblastech. To, že funguje, hejtman ilustroval na nedávném cvičení na Doupově, kterého se mimo jiné zúčastnily saské jednotky a hasiči. Hostitelé pak byli informováni o probíhající správní reformě v Sasku, které nově tvoří tři vládní regiony (podobné našim krajům) a deset okresů.

Na závěr schůzky hejtman ocenil práci odstupujícího Karla Noltzeho a předal mu dar Karlovarského kraje.

Dále čtěte:
Hejtmana Karlovarského kraje trápí nekvalifikovaní pedagogové

Kandidátky hlavních politických stran: Karlovarský kraj 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kr-karlovarsky.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

14:17 Senátor Hampl: Nechutné výmluvy docenta Tuleji na svou doktorandku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci Pavla Tuleji na post ministra pro vědu.